Liderlerin acı zirvesi

Gaziantep katliamı Türkiye'nin yüreğini dağlarken, Cumhurbaşkanı, Başbakan, ve muhalefet liderleri bugün toplu cenaze töreninde birlik beraberlik mesajı verecek

Liderlerin acı zirvesi
Güneydoğu'nun huzur kalesi Gaziantep teröre verdiği kurbanlara ağlarken, devletin zirvesi bugün kentteki cenaze töreninde hazır bulunacak.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün çıkacağı Kırgızistan gezisi öncesi bombalı saldırının yaşandığı Gaziantep'e gidecek. Gül cenaze törenine katıldıktan sonra Kırgızistan'a oradan geçecek. TBMM Başkanı Cemil Ciçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bugün Gaziantep'te olacak. Liderler saldırının yaşandığı yerde incelemede bulunacak, terör kurbanlarının cenaze töreninde hazır bulunacak ve teröre karşı birlik beraberlik mesajı verecek.

Başbakan Erdoğan, Gaziantep'teki törenin ardından, vefat eden teyzesinin cenazesine katılmak üzere memleketi Rize'ye geçecek.
Rize Ayder'deki bayram tatilini Gaziantep'teki saldırı nedeniyle erken bitiren CHP lideri Kılıçdaroğlu da bugün Gaziantep'e gidecek. Dün akşam Gaziantep'e giden MHP lideri Bahçeli de bugünkü törende hazır bulunacak.

Asla teslim olmayacağız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, teröre karşı ortak tavır çağrısında bulunarak, 'Şu husus bilinmelidir ki, teröre asla ödün vermeyeceğiz, teröre asla teslim olmayacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar biz birliğimizden, dirliğimizden vazgeçmeyeceğiz ' dedi.

Bayram tatilini geçirdiği Rize Ayder Yaylası'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te yaşanan patlamayı değerlendirirken şunları söyledi: 'İnsanların birbirleriyle bayramlaştığı, kucaklaştığı, kırgınlıkları bitirdikleri bir günde böyle acı bir olayı bize yaşatanlara lanet olsun diyoruz. Masum insanları öldürmek kime ne yarar sağlayabilir. Bu insanlık suçunu işleyenleri insan olarak adlandırmak istemiyorum. İnsan olan böyle bir şey yapmaz. Bu insanlık suçuna karşı bütün siyasal partileri sivil toplum kuruluşlarının meslek kuruluşlarının ortak tavır sergilemesi gerekiyor. Bu ülkeyi beraber kurduk, beraber yaşatacağız, bu ülkede onurumuzla beraber yaşayacağız. '
Kılıçdaroğlu, Çamlıhemşin'de bir köy kahvehanesindeki sohbette de birlik mesajları verdi: ''Bağımsızlığımızı korurken, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken dedelerimiz cephede beraber mücadele ettiler. Kimse kimsenin inancını, etnik kimliğini sormadı, yedi düvele karşı bir ortak mücadele sergiledi.''

Gerek yüzlerini görün
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Gaziantep'te dördü çocuk 9 vatandaşın hayatını kaybetmesi, çok sayıda vatandaşın da yaralanmasından derin bir üzüntü duyduğunu belirterek, yakınlarını kaybedenlerin acılarını yürekten paylaştığını bildirdi. Millete başsağlığı dileyen Gül şöyle devam etti: 'Çocukların da aralarında bulunduğu masum sivilleri hedef alan bu canice eylemi gerçekleştirenleri lanetliyorum. Hayatlarının baharında küçük çocukların katledilmesi, terörün nasıl bir insanlık suçu olduğunu herkese bir kez daha anlatmaktadır. Tüm dünyanın bu hain saldırıları yapanların gerçek yüzünü ve insani değerlerden ne kadar uzak olduklarını görmesini umut ediyorum. Teröre destek verenler ve terörle arasına mesafe koymayanlar nasıl bir gafletin içine düştüklerini mutlaka anlayacaklardır. Bu alçakça saldırıyı yapanlar, Türkiye'yi karşılarında tek yürek olarak bulacaklardır. '

Terör kaybetmeye mahkumdur
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 'Kardeşliğimizi, birliğimizi, huzurumuzu hedef alan terör, aziz milletimizin, güvenlik güçlerimizin, azim ve kararlılığı karşısında er ya da geç kaybetmeye mahkumdur ' dedi.
Gaziantep'te bombalı saldırı sonucu 9 vatandaşın hayatını kaybetmesi ve Şırnak'ta meydana gelen kazada 9 asker ile 1 köy korucusunun şehit olması nedeniyle bir mesaj yayınlayan Başbakan Erdoğan, yaşanan olaylar nedeniyle derin üzüntü içinde olduklarını ifade etti. Erdoğan, mesajında özetle şöyle dedi: 'Gaziantep'te mübarek Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde yaşanan elim olay, terörün çoluk çocuk ayrımı yapmaksızın sivilleri hedef almaktan çekinmediğini, aziz milletimizin manevi değerlerini hiçe saydığını bir kez daha ortaya koymuş bulunmaktadır... Terör, aziz milletimizin, güvenlik güçlerimizin, azim ve kararlılığı karşısında er ya da geç kaybetmeye mahkumdur. Hükümetimiz, milletimizden aldığı destekle, toplumsal barışımızın zedelenmesine asla müsaade etmeksizin, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden asla taviz vermeksizin, terörün üzerine kararlılıkla gitmeye devam edecektir. '

Başbakan'ın kuzenlerine taziye ziyareti

Rize'de bulunan CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın vefat eden teyzesi Meliha Er'in merkeze bağlı Pazarköy'deki evine taziye ziyaretinde bulundu. Kılıçdaroğlu, taziye çadırında Başbakanın kuzenleri İbrahim, Adnan, Recep, Fatih, Cengiz ve Ali Yaşar Er'e başsağlığı diledi.

BDP: Saldırıyı lanetliyoruz

BDP, Gaziantep'i kana bulayan saldırıyı kınadı. BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Çocuklarımızın ve sivil yurttaşların katledilmesine yol açan, mübarek bayramı kana bulayan bu saldırıyı açıkça kınıyor, lanetliyoruz ' denildi.

Saldırının ardından partilerinin hedef gösterildiğini vurgulayan Demirtaş ve Kışanak şunları kaydetti:
'Hükümetin içerde ve dışarıda izlediği politikaların Türkiye'yi adım adım Ortadoğu'daki bu tehlikeli akıntıya doğru sürüklendiğini maalesef ki kaygıyla izlemekteyiz. Ülkenin içine girdiği durumdan kendisi dışında herkesi sorumlu tutan Hükümetin radikal ve cesur bir politika değişikliğine giderek basta kalıcı iç barış sağlayacak adımları atmasında, Suriye politikasını da gözden geçirmesinde büyük fayda görüyoruz.
Saldırının arkasındaki ve içindeki bütün güçlerin tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarılmasını, katliamın tüm yönleriyle aydınlatılmasını bekliyoruz. '

Bunlar insan olamaz
Bayram sevincini acıya dönüştüren Gaziantep katliamına her kesimden tepki yağdı. Siyaset ve iş dünyasından katliama ilişkin değerlendirmelerden başlıklar şöyle:
- TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Birliğimize kasteden bölücü hainler masum insanları gözlerini kırpmadan öldürerek kendi karanlık emellerine ulaşabileceklerini zannetmenin gaflet ve ihaneti içerisindedirler.
- Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Bunlar insan olamaz. İnsan olanlar, insana ait özellikleri taşıyanlar böylesi eylemleri yapamazlar. Terörü, teröristleri, terör örgütünü, bunlara destek verenleri, bunları millet sevsin diye iyi göstermeye çalışanları bir kez daha nefretle lanetliyorum.''
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Beşar Esed'in cinayet şebekelerinin Suriye'de bayram günü bir günde 200 kişiyi öldürme yöntemi ve kutsal tanımamazlığıyla, terör örgütünün bu, sivil halka dönük saldırısı arasında yöntem ve zihniyet paralelliği var.
-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Kim ne ekerse misliyle biçer. Nefretin kimseyi bir yere götürdüğü görülmemiştir.
- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: PKK terör örgütü, Türklerin olduğu kadar Kürt kardeşlerimizin de düşmanıdır.
- AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: İnsanlık tarihi şahittir ki terörü bir yöntem olarak kullananlar tarih boyunca her zaman lanetli olmuşlardır. Terörün dini yoktur, hukuku yoktur. Nereden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin dünyanın her yerinde terör lanetlidir.
- MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Bölücü örgütün amacı Gaziantep'i karıştırmak, panik yaratmak ve bir Ortadoğu kenti izlenimi vermektir. Vatandaşlarımızın kanı yerde bırakılmamalıdır.
- MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Artık üzüntü ifade ederek, yorum yaparak, temennide bulunarak, sağduyu tavsiye ederek bu milletin zamanını çalmaya ve Türk çocuklarının katledilmesine seyirci kalmaya kimsenin hakkı yoktur. Herkes safını ve tavrını netleştirmelidir. Bölücü terörle topyekün bir mücadele başlatılmalıdır.
- DP Genel Başkanı Gültekin Uysal: 'Teröristlere sarılan BDP'lilerin kucaklarına bir kez daha masum insanların kanları bulaşmıştır. Kanlı terör örgütüne sempatik yaklaşımlarınızı gözden geçirmeniz için daha kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekecek.
- BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Gaziantep'teki terör eylemi gerçekten hiçbir inanç ölçüsüne sığmayan, insanlık dışı bir davranıştır. Bunu yapanların insan olabileceklerini dahi düşünmek istemiyorum.
- SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak: Başta BDP olmak üzere bütün siyasi partiler ayağın denk almalıdır. Siyasi rant devşirme adına terörü kısır polemiklerin malzemesi haline getirenler, millet önünde de tarih önünde de hesap veremezler.
- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: ''Her türlü dini, insani ve ahlaki değerleri hiçe sayan bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum.
- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Bunu gerçekleştirenler insanlığın düşmanıdır. Dökülen kanlar kimsenin yanına kâr kalmaz. Hiçbir aşağılık hesap, bu toprakların masum insanlarını birbirine düşman yapmaz. Herkes oynanan oyunun farkındadır.
-TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu: PKK terörünün son çırpınışlarıdır. Saldırılar terör örgütünü sempatik gösterme girişimlerine de bir cevap niteliğindedir.