Avusturya'da Müslüman liderlere bayram yemeği

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, ülkedeki Müslüman toplumun ileri gelenlerine başbakanlık binasında bayram yemeği verdi.

Ramazan Bayramı nedeniyle verilen yemeğe, aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıdaki dernek temsilcisi ile Katolik, Ortodoks ve Musevi cemaatlerinin dini liderleri katıldı.

Başbakanlık binasında her yıl verilen iftar veya bayram yemeklerinin gelenekselleştiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Faymann, ''Dini cemaatlerin barış içinde bir arada yaşadığı Avusturya dışında başka bir ülke bulunmadığını'' söyledi.

Avusturya'daki dini cemaatlerle kurdukları diyalog nedeniyle sorunların kolaylıkla çözüldüğünü anlatan Faymann, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde gençlerarası işsizliğin yüzde 20'ye varmasının kendisini kaygılandırdığını belirtti.

Faymann, Avusturya'da gençlerarası işsizliğin birlik üyesi ülkelere oranla daha düşük olduğunu ve gençlere iş imkanı yaratmak için büyük çaba sarf ettiklerini ifade ederek, ülkedeki dini cemaatlerin de üyelerinin kişisel sorunlarıyla yakından ilgilenmesini memnuniyetle izlediğini kaydetti.

''Başkaları rahat değilse biz de rahat olamayız'' diyen Faymann, isim vermeden aşırı sağcı parti temsilcilerini ima ederek, insanları birbirlerine karşı kışkırtmak yerine birbirleriyle diyalog içinde yaşamanın yollarını aramak gerektiğini belirtti.

-''İslam Teoloji Fakültesi'nin kurulması zorunlu''-

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Dr. Fuat Sanaç da Başbakan Faymann'a, yıllardan beri başbakanlık binasında Müslüman toplumu için iftar ve bayram resepsiyonları geleneğini sürdürdüğü için teşekkür etti.

Ülkede 1912 yılından bu yana uygulanan ''İslam Yasası''nın günün koşullarına göre yeniden düzenlemesi için çalıştıklarını belirten Sanaç, ülkedeki Müslümanların dini vecibelerini gereği gibi yerine getirebilmeleri ve çocuklarının dini eğitim alabilmeleri için gereksinim duyulan din dersi öğretmeni ile imamların Avusturya'da yetiştirilmesi amacıyla Viyana Üniversitesi bünyesinde ''İslam Teoloji Fakültesi'nin kurulmasının zorunlu olduğunu'' söyledi.

Avusturya'da özellikle seçim döneminde ve Ramazan ayında aşırı bazı uçlardan İslam'a yönelik ''çok olumsuz söylemlerle karşılaştıklarını'' anlatan Sanaç, son zamanlarda Almanya'da gündeme getirilen Müslüman çocukların sünnet sorununun Avusturya'da da tartışılmasından tedirginlik duyduklarını kaydetti.

Sanaç, ülkedeki Müslümanların cami ve minare inşa etmek istediklerinde çoğunlukla siyasi amaçlı engellerle karşılaştıklarına da değinerek, ''Sayın Başbakan, size bazı sorunlarımızı somut örneklerle ve samimi olarak anlattım. Bundan sonra top sizde'' dedi.

İslam Cemaati Başkanı Dr. Fuat Sanaç'ın ülkedeki Müslüman toplumunun bazı sorunlarını somut örneklerle anlatması salondaki konuklar tarafından coşkuyla alkışlandı.

Başbakanlık binasında Müslüman toplumunun ileri gelenlerine verdiği bayram resepsiyonunda konuklarına İslami usule göre hazırlanmış yemeklerden ikram eden Başbakan Werner Faymann, yemeğin ardından masaları dolaşarak konuklarıyla sohbet etti, birlikte anı fotoğraf çektirdi.

Muhabir: Ali H. Yurtsever

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA