Abd Açıklaması

ABD yönetimi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ı, ABD hakkında ''hoyratça beyanlarda'' bulunarak, dikkatleri İsveç'te kendisine yöneltilen cinsel taciz suçlamalarını başka yöne çekmeye çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland , günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine , 19 Haziran ' da Ekvador ' un Londra Büyükelçiliği ' ne sığınan Assange hakkındaki cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili konunun , ABD ile ya da Wikileaks ' in gizli Amerikan belgelerini yayınlamasıyla bir ilgisinin bulunmadığını , bunun sadece İngiltere , İsveç ve Ekvador arasındaki bir mesele olduğunu belirtti .

Nuland , ' ' Assange , bariz biçimde , İsveç ' te adalet önüne çıkarılıp çıkarılmayacağına dair gerçek meseleden dikkatleri dağıtmaya çalışıyor ' ' dedi .

Assange ' a sığınma hakkı tanıyan Ekvador ' u da eleştiren Nuland , Ekvador ' un , Amerikan Devletleri Örgütü ' nun Ekvador ' la İngiltere arasındaki krizi ele alma girişimini ise ' ' küçük bir şov ' ' olarak niteledi .

Assange , iki ay aradan sonra ortaya çıkarak , sığındığı Ekvador ' un Londra Büyükelçiliği ' nin balkonunda taraftarlarına bir konuşma yapmış , konuşmasında ABD ' den Wikileaks ' a yönelik ' ' cadı avına ' ' son vermesini istemişti . Assange ayrıca , Washington ' a , ABD ' nin gizli diplomatik yazışmalarını sızdırmakla suçlanan Amerikalı asker Bradley Manning ' i serbest bırakması çağrısında bulunmuştu .

Muhabir : Mehmet Toroğlu

Yayıncı : Erdem Gültekin
Kaynak: AA