Sebati Nur Akbaş Açıklama Yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetimi Daire Başkanlığı Av Koruma ve Kontrol Şube Müdürü Sebati Nur Akbaş, Türkiye'de 5.5 milyon silahtan yaklaşık 1 milyona yakınının avda kullanıldığını belirterek, ''Biz bunların 120 binini ruhsatlandırdık. Yasal düzenlemelerle birlikte yasal avcı sayısının artacağını düşünüyoruz'' dedi.

Kocaeli'deki Kavakçılık Enstitüsü Toplantı Salonu'nda düzenlenen Av Koruma Kontrol Eğitim Toplantısı'nda konuşan Akbaş, ülke genelinde av ve yaban hayatı korumayla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, çalışma kapsamında yılda 5 bin kişiye yasal işlem yaptıklarını söyledi.

''Türkiye'de yaklaşık 120 bin yasal avcı var'' diyen Akbaş, yasal avcılığın artması için koruma kontrol görevini üstlenen görevlilerin eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Akbaş, görevlilerin etkin şekilde çalışmasının yasal avcı sayısının artmasını sağlayacağını belirterek, ''Böylece avcılar eğitimden geçecekler. Yaban hayatını tanıyacaklar. Dolayısıyla yaban hayatında vurulmaması gereken hayvanları öğrenecekler. Bu toplantı da bu görevin üstlenilmesi için yapıldı'' diye konuştu.

Yaban hayatını korumada kendilerine yardımcı olan jandarma, polis ve av koruma ekipleriyle avcı dernekleri yetkilerine toplantıya katıldıkları için teşekkür eden Akbaş, toplantılarda aldıkları bilgilerle yaptıkları uygulamaları sorguladıklarını söyledi.

-''120 binini ruhsatlandırdık''-

Akbaş, av sezonun başladığı günden itibaren koruma kontrol çalışmalarını arttıracaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Alınan bilgilere göre, Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon ruhsatlı, 2 milyon da kaçak silah olduğu düşünülürse ülkemizde toplam 5.5 milyon silah var. Türkiye'de 5.5 milyon silahtan yaklaşık 1 milyona yakınıyla av yapılıyor. Biz bunların 120 binini ruhsatlandırdık. Yasal düzenlemelerle birlikte yasal avcı sayısının daha çok artacağını düşünüyoruz. Avcıların belgelerini alırken bir defaya mahsus harç ödemesi için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Bu çalışmalar gerçekleşir, kanunda netleşirse önümüzdeki süreçte yasal av yapanların sayısının artacağını düşünüyorum.''

Dünyanın her yerinde kaçak avcılığın bulunduğunu anlatan Akbaş, bu konuda illerdeki koruma ve kontrol ekipleriyle çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü'nden Ahmet Yaşar Yıldız, toplantıya katılanlara silah kontrollerinin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak anlattı.

Muhabir: Kadir Yıldız

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA