Başbakan Yardımcısı Bozdağ Kars'ta

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Sayın Özkök'ün devam eden davada tanıklığına başvurulmuş olması, onun da tanık olduğu konulara ilişkin mahkeme heyetinin sorduğu sorulara cevap veriyor olmasıdır'' dedi.

Bozdağ, Kars'tan ayrılmadan önce havaalanında gazetecilerin, ''Ergenekon davası kapsamında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün muhtırayla ilgili bir açıklaması oldu bu konuda değerlendirmeniz olacak mı-'' sorusunu şu şekilde yanıtladı:

''Şu anda devam eden bir konu. Basına bu konularla ilgili bazı son dakikalar düşüyor. Şu anda olan şey sayın Özkök'ün devam eden davada tanıklığına başvurulmuş olması, onunda tanık olduğu konulara ilişkin mahkeme heyetinin sorduğu sorulara cevap veriyor olmasıdır. Bu cevapların detaylarına henüz vakıf değiliz. Vakıf olduktan sonra belki daha farklı bir değerlendirme yapılabilir.''

Kars'ın kültür, tarih, medeniyet izlerini taşıyan en önemli illerden bir tanesi olduğunu belirten Bozdağ, ''Serhat kentimiz. Dolayısıyla Kars'ta Türkiye Cumhuriyeti Devletini zenginleştiren pek çok medeniyet, kültür, tarihi eseri var. Kars'ı da ayrıca zenginleştiriyor. Turizm alanında Kars bu zenginliklerini Türkiye'ye ve dünyaya açabilirse çok büyük başarılar elde edebilir. Buraya pek çok ziyaretçi gelebilir. Belediyemizin, valiliğimizin, milletvekillerimizin bu alandaki çalışmalarını hükümet olarak destekliyoruz'' dedi.

Bozdağ, Kars Kafkas Üniversitesi'nin yeri itibariyle, konumu itibariyle Türkiye'nin başarılı ve saygın üniversitelerinden biri olduğunu söyledi.

Kafkas Üniversitesi'nin bu başarısını devam ettireceğini gördüğünü ifade eden Bozdağ, ''Kars Kafkas Üniversitesi'nin ben Türkiye için bir bölge üniversitesi olmaktan ziyade komşu ülkelerden gelecek öğrenciler bakımından çok büyük bir şansa sahip olduğunu görüyorum. Komşu ülkelerden 35 öğrenci okuyor. Üniversitemizin çalışmalarını destekleyeceğiz. Türkiye bursları konusunda da üniversitemizin buraya öğrenci aktarımı konusunda da taleplerine olumlu yaklaşacağız'' diye konuştu.

Gazetecilerin, Kars'ın 1855 yılında aldığı Gazilik unvanının geri verilmesi için devlet nezdinde çalışmalar olmasını Kars kamuoyunun beklediğini anımsatması üzerine Bozdağ, Vali Ahmet Kara'nın sunduğu brifing sırasında, Kars'ın Kırım Savaşları sırasında burayı Rus askerlerinden kurtarmak için büyük bir mücadele verdiğini ve o dönemde de devrin padişahı Sultan Abdulmecit Han tarafından Kars'a bir ''Gazi'' unvanı verildiğine dair bir bilgiyi paylaştığını söyledi.

Söz konusu döneme ait belgelerin olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

''Berat ve madalyaları da var. Türkiye Cumhuriyeti döneminde bizim Gazi unvanı verdiğimiz ilimiz var. Meclisimiz tarafından Gaziantep var. Ben geçmişte Osmanlı döneminde Gaziantep'ten önce Kars'a gazi unvanı verilmiş olduğunu öğrenmiş oldum. Onun içinde Karslılar için, hepimiz için de bu ayrı bir ayrıcalık olarak görüyorum. Milletvekili arkadaşlarımız bu konuda çalışma yapacaklarını söylediler. Bir teklif hazırlayacaklar. Bakalım bir teklifleri olursa elbette mecliste değerlendirme olacaktır.''

Muhabir: Ercüment Daşdelen - Zehra Melek Çat / Muharrem Aksakallı

Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
Kaynak: AA