Kumluca’da “Amin Duası” Geleneği

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yıllardır devam ettirilen “Amin Duası” geleneği bu sene de Ortaköy (Baysı) ve çevre köylerde devam ettiriliyor.

Kumluca’da “Amin Duası” Geleneği
Kumluca İlçesine bağlı Ortaköy’de her bayram olduğu gibi bu bayramda da çocuklara şeker dağıtılarak, gelenekler bir kez daha yaşatıldı. Ne zaman başladığı belli olmayan gelenek, köy halkı tarafından her bayram hatırlanıyor. Bayramlaşma töreni Ortaköy halkının sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak için köy camisinde toplanması ile başlıyor. Kılınan bayram namazının ardından köy meydanına geçen vatandaşlar burada sıraya geçen yaşlı vatandaşların elini öpüyor. Bayramlaşmanın ardından köy halkından toplanan nakdi yardımlarla şeker alınıyor. Alınan şekerler köy meydanında halka halinde toplanan çocuklara dağıtılıyor.

Bir kilimin içine biriktirilen şekerler, büyük bir çorba tası ile ellerindeki poşetlerle bekleyen çocuklara tek tek dağıtılıyor. Şeker dağıtımından önce veya sonra köy imamı tarafından çocuklara dua yaptırılıyor.

Geleneğin ne zaman başladığını kimsenin bilmediğini söyleyen Köy Muhtarı Zeki Karakaya, “Köyümüzdeki en yaşlı vatandaşlarımıza soruyoruz. Biz doğduğumuzda vardı diyorlar. Onlara da dedelerinden kalan bir gelenek olarak görülüyor. Ancak güzel bulduğumuz bu geleneği yaşatmak istiyoruz. Bu geleneği yaşayan 4 veya 5 yaşındaki bir çocuk bile gelecek bayramı iple çekiyor. Bayram dediğiniz zaman şeker almaya gideceğini hatırlıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA