'Kenter, Gerçek Bir Hocaydı'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Müşfik Kenter’in tiyatroya kaliteyi getirmiş bir kişi olduğunu belirterek, “Hiçbir zaman belden aşağıya espriye tenezzül etmemiş, bir küfrü sahnede gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış gerçek bir hocaydı” dedi.

'Kenter, Gerçek Bir Hocaydı'
Yaklaşık bir ay önce planlanan Aydın Arkeoloji Müzesi açılışı ve İzmir programı dolayısıyla usta tiyatrocu Müşfik Kenter’in İstanbul’da düzenlenen cenaze programına katılamayan Ertuğrul Günay, Kenter’i Aydın’da andı. Kendisinin küçüklüğünden beri Kenter’in hayranı olduğunu ifade eden Günay, usta tiyatrocunun sahnesi ve duruşuyla örnek alınması gereken bir üstad olduğunu belirtti.

Bakan Günay, son 10 yılda Türkiye’de Devlet Tiyatrosu sayısını 25’den 60’a çıkardıklarını söyledi.

Bugün tiyatro camiasının acı bir gün yaşadığını belirten Günay, şöyle konuştu: “Devlet tiyatrolarının ve bütün Türkiye tiyatro sahnelerinin çok yakından tanıdığı, bildiği ve sevdiği Müşfik Kenter’i buradan rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Aslında benim bu saatlerde İstanbul’da olmam gerekiyordu. Bugün sevgili Müşfik Kenter’i uğurluyoruz. 80 yıllık ömrünün 60 yılını tiyatroya vermiş bir büyük usta, bir büyük hoca ve tiyatroya kaliteyi getirmiş bir isim. Hiçbir zaman belden aşağıya espriye tenezzül etmemiş, bir küfrü sahnede gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış, hem dünya klasiklerini hem de bizim sesimizi ve nefesimizi dünyaya çıkarmaya çalışmış gerçek bir hocaydı. Bugün onu İstanbul’dan uğurluyoruz”

Bakanlık Müsteşarı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığını temsil etmesi için Kenter’in ailesiyle görüştüğünü açıklayan Günay, şunları söyledi: “Kenter’in eşi Kadriye Hanımefendi ve Yıldız Kenter’den izin aldım. Çünkü bu açılışı bir ay önceden planlamıştık. Söke’de bir müzeyi açacağız ve öğleden sonra İzmir’de büyük bir bayramlaşma var. Tüm bu mazeretlerimi aileye ilettim ama buradan Müşfik Kenter Hocamızı rahmet ve minnetle anıyorum. Çünkü bize çok güzel şeyler öğretti. Ben öğrencilik ve üniversite yıllarımdan beri bu aileyi yakından tanıyorum. Müşfik Kenter, Yıldız Kenter ve rahmetli Şükran Güngör’ü izleyegelmiş bir arkadaşınızım. Verdikleri bu güzel şeyler için kendilerine teşekkür ediyorum. Aileye ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.”
Kaynak: İHA