Güzelhisar Köylüleri, Yol Kapattı

İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Güzelhisar köyü sakinleri, köy yolunu yaklaşık bir saat araç trafiğine kapatarak hafriyat çalışmalarına olan tepkilerini dile getirdi.

Güzelhisar Köylüleri, Yol Kapattı
Petkim Aliağa Kompleksi içindeki yaklaşık 1400 dönüm alanda kurulacak rafinerinin geçen Aralık ayında başlayan saha hazırlama çalışmaları yedinci ayı geride bırakırken, hafriyat çalışmaları Güzelhisar köylülerinin tepkisine neden oldu. Güzelhisar sakinleri, hafriyat çalışmalarına tepki göstermek için eylem yaptı.

Grup adına basın açıklaması yapan Güzelhisar Köyü Muhtarı Mustafa Erdeniz, yaklaşık 14 ay sürmesi beklenen hafriyat çalışmalarının bölgenin kimyasını bozduğu iddiasında bulundu. Erdeniz, maddi ve manevi kayıplarının olduğunu savunarak, "Burada toplanmamızın amacı ne sanayileşmeye karşı olmak, ne de kurum kişi ve kuruluşlara kin gütmektir. Amacımız, bölgede yaşayan köylüler olarak doğaya, çevreye ve insana saygılı bir çalışma yapılarak faaliyetlerin sürdürülmesini istemektir. Bu şekildeki çalışma ile can ve mal güvenliğimiz tehlikededir. Bu güne kadar yapılan girişimlerde bir tedbir alınmadığını görmek, bizleri Son derece üzmüştür. Bu nedenle sesimizi duyurmak ve böyle bir eylemi gerçekleştirmek zorunda kaldık" dedi.

Bölge köylülerinin mağduriyetinin önlenmesini isteyen Erdeniz, "Bunun için belirteceğimiz hususların dikkate alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Kullanılan anayolun asfalt kaplaması yapıldıktan Sonra kullanılması, yol genişleme için verilen zararların giderilmesi, gasp edilen tarla bedellerinin ödenmesi, yıkılan çit gibi korunakların bedellerinin ödenmesi, Elbirli mevkiinde hafriyat tepeleri oluşturulmaktan vazgeçilmesi köy ve ova yollarına zarar vermeyecek bir çözüm bulunması, bölgedeki tarların toplulaştırma yapılarak aynı seviyeye getirilerek ıslah edilmesi, hafriyat işinin yapılması esnasında çevreye, doğaya ve insanlara verilen maddi manevi zararın asgariyeye indirilmesi, köylerin çekmiş olduğu sıkıntının giderilmesi için işe alımlarda bu yörenin gençlerine öncelik verilmesini istiyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz eylem bir uyarıdır. Eylemlerimiz hafriyat çalışmalarına disiplin gelinceye ve taleplerimiz yerine getirilinceye kadar devam edecek" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından yaklaşık bir saat hafriyat kamyonlarının geçişine kapatılan yol, jandarmanın müdahalesi ile tekrar araç trafiğine açıldı .
Kaynak: İHA