Romanya-Bulgaristan Doğalgaz Hattı İnşaatı Başladı

Romanya ve Bulgaristan arasındaki doğalgaz boru hattı projesinde inşaat çalışmaları başladı.

Bulgaristan Ekonomi Bakanı Delyan Dobrev, hattı Bulgaristan’a doğalgazın kesintisiz bir şekilde ulaşması için alternatif olacağını urguladı. Gaz bağlantısının, Bulgaristan ve Romanya’daki doğalgaz hatlarını birbirine bağlayacağını açıklayan Dobrev, bu şekilde Bulgaristan’a sadece Romanya’dan değil, Orta Avrupa’daki bazı ülkelerden de gaz gelebileceğini vurguladı. Romanya’daki Karadeniz sularında 40 ila 80 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu hatırlatan Dobrev, bu rakamın ülke ihtiyaçlarının ötesinde olduğunu söyledi.

Bulgaristan tarafındaki inşaat çalışmalarını başlatan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, bir yandan doğalgaz tedarikçilerini çeşitlendirirken diğer yandan ülkede petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Boru hattının maksimum kapasitesi yılda 1,5 milyar metreküp olacak. Bu da Bulgaristan’ın yıllık tükettiği gazın yarısına tekabül ediyor. Bulgaristan ve Romanya arasındaki doğalgaz bağlantısı Bulgartransgaz ve Tranzgaz adlı iki ülke şirketleri tarafından inşa edilecek. Yakalışık 25 kilometre uzunluğundaki hattın 2 kilometresi de Tuna nehri altından geçecek. Projenin 23,8 milyon euroyu bulan bedelinin 9 milyon eurosu AB fonlarından karşılanacak .