'Yardımı Türbelerden Değil Allah'tan Dileyin'

Ramazan ayı sebebiyle manevi şahsiyetlerin türbeleri de ziyaretçi akınına uğruyor.

Bazı vatandaşların türbelerde dilek bulunmasına ise din adamları tepki gösteriyor. Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, türbelerde farklı isteklerde bulunan vatandaşları uyardı. Gündüz, “Türbelerde insanlarımız orada yatan manevi büyüklerden farklı taleplerde bulunuluyor. İslam dinimize göre yalnız Allah’tan yardım istenir, sadece Allah’a kulluk edilir. Biz inancımız gereği sadece Allah’tan yardım dileriz. Türbelerden farklı taleplerde bulunmak doğru değil. İslam dinimizin konuyla alakalı koyduğu kurallar vardır.” dedi.

İslâm'da dilek ve isteklerin sadece Allah'a arz edildiğini anlatan Müftü Gündüz, Allah'tan başkasına sığınmak ve O'ndan gayrisinden mağfiret dilemenin doğru olmadığının altını çizdi. Bazı vatandaşların dua şeklinde ve adabında yanlışlık yaptığını belirten Gündüz şunları kaydetti: "Kimisi dua yapmak için türbelere, yatırlara koşuşturuyor. Kimisi de mezarlara elini yüzünü sürmekte, türbelerin eşik ve pencerelerini öpmektedir. Bir çeşit tapınma hareketleri yapanları görüyoruz. Bu hareketlerin tamamı yanlıştır ve batıldır. Dua etmek için kabir başına, yatır taşına gitmeye gerek yoktur. Zira kabirde yatan mevtalar insanların dileklerini yerine getiremezler. Dua eden kişi ile Allah arasında vasıta olamazlar. Çünkü İslâm'da Allah'a sığınmak, O'na dua etmek için bir aracıya ihtiyaç yoktur. Kul, vasıtasız Allah'a iltica eder. Bir kişi 'Yatıra gittim ona dua ettim, o mübarek zatın himmetiyle duam kabul oldu' derse bu caiz değildir. Kabirler; ölümü düşünmek, ahireti hatırlamak ve insan hangi mevkide olursa olsun bir gün gelip mezarda yatan gibi toprak olacağını görmek ve ibret almak için ziyaret edilir. Nitekim Allah Elçisi sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) bir hadislerinde: 'Kabirleri ziyaret edin; çünkü ziyaret sizi dünyada zahidâne yaşatır, size ahireti hatırlatır, sizi gafletten uyandırır' buyuruyor. Kabir başına varınca, ölenlerin ruhuna Kur'ân okumak, okunan Kur'ân'ın sevabını mevtaların ruhuna Allah rızası için armağan etmek sevaptır; ama 'duam oraya gitmekle kabul olacak' inancı yanlıştır."

BAYRAM GÜNLERİNDE DUA ETMEK MAKBULDÜR
Kulun Yüce Yaratıcı'ya karşı yapmak zorunda olduğu kulluk görevlerinden birinin de dua olduğunu belirten Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, "Dua, her zaman yapılabilir. Ancak Ramazan, arife, bayram, cuma günleri özellikle seher vakitleri ile namaz sonlarında, secde aralarında ve savaş içinde saflar teşkil edildiği sıralarda yapılan dualar daha makbuldür.

Dua yapılırken genellikle kıbleye dönmek, fakat gözleri göğe dikmemek gerekir. Dua; bağırıp çağırmadan, sesi fazla yükseltmeden huzur ve huşu ile yapılmalıdır. Duada kızgınlıkla kötü sözler söylememek, dua ederken Allah'tan başka her şeyi kalpten çıkarıp, yalnız O'nu düşünmek ve O'na güvenmek şarttır." şeklinde konuştu .