Beşar Esad PKK’ya silah temin ediyor

İran Esad'a silah gönderiyor.Esad ise bunları 'müttefiki' olan PKK ile paylaşıyor.

Beşar Esad PKK’ya silah temin ediyor
ABD Büyükelçisi Ricciardone açıkladı: İran Esad’a silah gönderiyor. Esad da bunları ‘müttefiki’ olan PKK ile paylaşıyor. Baba Hafız Esad da Öcalan’a ev sahipliği yapmıştı. PKK’nın Kuzey Irak’tan saldırısı bloke edilmeli.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye’deki Esad yönetiminin, İran’dan aldığı silahları PKK ile paylaştığını belirterek, “Bundan şüphe etmemiz için neden yok. Baba Esad da Öcalan’ı Şam’da misafir etmişti” dedi. Gazetelerin Ankara temsilcilerine, ülkesinin Suriye ve PKK terörü konularındaki tutumunu anlatan Ricciardone, özetle şunları söyledi:

-ClInton’un ziyareti

Suriye konuşuldu. ABD ve Türkiye, Suriye halkına ve mültecilere yardım konularında hem siyasi stratejiler, hem de pratik yapılacaklar anlamında işbirliği halinde. Suriye’de geçiş dönemine doğru gidiyoruz. Sonra Suriye halkının demokrasiyi kurmasını istiyoruz. Bu planlamaları hızlandırmak için yapıldı bu ziyaret.

-Türkiye küresel güç

Türkiye’nin bölgesel ve dünya çapında bir güç olarak yükselişi var. Türkiye dışındaki olayları da pozitif etkileme gücüne sahip oldu. Ben ‘Yurtta barış, dünyada barış’ felsefenize hayranım. Türkiye şimdi kendi içinden çok dışarı bakmaya başladı.

-ASKERLER DE KONUŞUYOR 

Sadece insani yardımla kısıtlı değiliz. Askeri görevlilerimiz de NATO düzeyinde aylardır konuşuyorlar. Suriye’deki kimyasal silahlardan kurtulmak için ne yapabiliriz. BM, Türkiye, başka ülkeler ne yapabilir, hukuki sorunlar nelerdir... Ama askeri çözüm son çare olmalı. Siyasi ve ekonomik çözümler bulunmalı.

-AHLAKİ ÖFKE

Öte yandan Türkiye ile aynı ahlaki öfkeyi hissediyoruz. ‘Suriye kendi halkını öldürsün, bizi ilgilendirmez’ diyemeyiz. O yüzden Suriye halkına yardım için bir yol bulmalıyız. BM planını denedik işe yaramadı. BM’de yaptırım onaylansın istedik. Rusya ve Çin itiraz etti. Suriye’de insanlar ölmeye devam ediyor. BMGK kararı çıkmazsa Suriye’de geçiş dönemi için başka bir karar almamız gerekecek.

-TAMPON BÖLGE

Kızılay ve AFAD doğal afetler sonrası yardımda uzman. Ancak belki mültecilere sınırın öte tarafında yardım etme konusunda uzmanlık olmayabilir. Daha önceki mülteci akınında (Körfez savaşı) müdahale Türkiye sınırlarında yapılmıştı. Gelecekte Türkiye ile birlikte çalışabiliriz. Tampon bölge önünde hukuki ve pratik engeller var. Bunları konuşuyoruz ama karar alınmış değil.

-SURİYE BÖLÜNMEZ

Bu konuda da Türk hükümeti ile aynı düşünüyoruz. Suriye’nin bütünlüğünü destekliyoruz. Etnik ve mezhebe dayalı bölünmüş bir Suriye istemiyoruz. Suriye halkı da böyle bir seçeneği istemez. Mezhebi gerginlikleri sömürmek şeytani bir yolu açar.

-ESAD PKK İŞBİRLİĞİ

İran’ın Suriye’deki rejime desteği konusunda raporlar var. Biz İran’dan Esad yönetimine silah gönderilmesine karşı önlem almaya çalışıyoruz. Türkiye bu konuda gerekli önlemleri alıyor. Keşke Irak hükümeti de aynısını yapsa. Bu silahlar PKK eline de geçiyor. Suriye’deki rejim, eline geçen silahları rejim destekçileriyle paylaşıyor. Biliyoruz ki PKK da Suriye rejimiyle müttefik olmuş durumda. Bu işbirliğinden şüphe etmemiz için bir neden de yok. Esad rejimi hep PKK’yı destekledi. Baba Hafız Esad da Öcalan’a Şam’da ev sahipliği yapmıştı. Esad kendi halkını bölmeye çalışıyor. Kötü bir oyun oynuyor.

-BARZANİ DAHA İYİSİNİ YAPABİLİR

Biz hem Irak merkezi yönetimi, hem de Kuzey Irak’taki Bölgesel Yönetim’in kendi sınırlarını kontrol altına almasını ve PKK’yı engellemesini istiyoruz. Örneğin Erbil havaalanından akışı önlemesini istiyoruz. Uluslararası hukuk yolları var, kolluk kuvveleri var. Kullanmalarını istiyoruz. PKK’nın Kuzey Irak’tan operasyon yapabilme yeteneğini bloke etmesini istiyoruz. Ama sonuçlardan Türk hükümeti de biz de memnun değiliz.

-SINIRA YIĞINAK UYARISI

ABD, Türkiye’nin kendi sınırları içinde askerini nereye konuşlandıracağına karışamaz. Böyle bir görüşmemiz olduğunu sanmıyorum. Bu konuya girmeyiz. İki müttefik arasında ‘uyarı’ sözkonusu olamaz. Birbirimizle ortak gibi konuşuruz. Endişelerimizi dile getiririz. Türkiye de ABD’ye endişelerini dile getirir.

Milletvekili kaçırmak aptalca

Milletvekilinin kaçırılması kabul edilemez ve çok aptalca. Ne Türk halkının, ne Kürt halkının işine yarayacak... Demokrasi içinde siyasi çözüm bulunmalı. Ne zaman bir eylem olsa bu tür müzakereleri engellemek için yapılıyor. Şu anki istihbarat paylaşımımız milletvekillini kaçırılmasını kapsamıyor. Çünkü Türkiye sınırları içinde istihbarat toplamıyoruz.