Esed’in Özel Elçisi Çin’de

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın Politika ve Basın Danışmanı Büseyna Şaban, özel temsilci sıfatıyla Pekin’e geldi.

Büseyna Şaban’ın, ülkesindeki krizle ilgili görüşmeler yapmak üzere Çin'de bulunduğu bildirildi.

Çin medyasında yer alan haberlerde, Büseyna Şaban’ın Pekin’deki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ve diğer bazı yetkililerle bir araya geleceğine yer verildi.

Özel temsilcinin, Çin Dışişleri Bakanlığı davetlisi olarak Pekin’e ziyaret düzenlediği belirtildi.Çin Dışişleri Bakanlığı, Büseyna Şaban'ın önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile görüşeceğini ifade etti.

Bakanlık görüşmenin, Birleşmiş Milletler'in 6 maddelik barış planını uygulama çabaları kapsamında yapılacağını kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Çin'in Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında dengeyi sürekli olarak gözettiğini dile getirdi. Sözcü, Suriye konusunda eski Birleşmiş Milletler Temsilcisi Kofi Annan'ın hazırladığı barış planının uygulanması ve ülkede derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Sözcü Qin, Çin'in yakın tarihte Suriyeli muhaliflerin liderlerini de davet etmeyi düşündüğünü söyledi.

Gözlemciler, daha önce BM Güvenlik Konseyi'nde veto kartını iki kez kullanan Çin'in, bu adımla eleştirileri hafifletmeye ve Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmaya çalıştığını söylüyor.Çin daha önce iki kez Esed rejimine karşı gündeme getirilen BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti.BM, yaşanan krizden dolayı iki milyon kadar Suriyeli sivilin etkilendiğini, bir milyondan fazla sivilin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Ülkedeki çatışmalar devam ederken onbinlerce Suriyeli Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'a sığındı .