Elektronik Haberleşme Alt Yapı ve Üst Yapıda Yenilenmeye Gidiliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısının daha da geliştirilmesi, yenilenmesi için protokol imzalandı.

2023 bilişim hedefleri kapsamında imzalanan protokolle haberleşme teknolojisinde geniş bandın ülke geneline yaygınlaştırılması, siber güvenliğin daha ileri düzeye götürülmesi, e-devlet sisteminin geliştirilesi ve Ar-Ge çalışmalarının genişletilmesi hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün imzaladığı protokol ile Türkiye’nin 2023 bilişim hedefine ulaşılmasının planlandığı bildirildi.

İmzadan önce ortaklık anlaşmasının içeriği ile ilgili bilgi veren Bakan Yıldırım, daha önce buna benzer ortaklık anlaşmalarının yapıldığına değinerek, önceki anlaşmaların, raporların bugünün ihtiyacına cevap vermediğini söyledi.

Yıldırım, dünyadaki ve Türkiye’deki bilişim sektöründeki çok hızlı gelişmelerin, yaşanan değişikliklerin, yeni teknolojilerin, AB uyum sürecinin, e-dönüşüm bilgi toplumu stratejisi ve sektörde yaşanan serbestleşme gibi gelişmelerin 99 yılındaki raporlarda bazı değişiklikler yapılmasını zorunlu kıldığını belirterek, bu sefer daha kapsamlı, günün ihtiyaçlarına cevap verecek ve değişmeleri de dikkate alacak bir çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Yıldırım, şöyle konuştu: “2023 bilgi toplumu hedefleri, elektronik haberleşme, geniş bant ülke geneline yaygınlaştırılması ve siber güvenlik gibi konularda çalışmaların daha ileri noktaya götürülmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bugün ki imzalayacağımız protokol de bu hususlar yer almaktadır. Özetle, haberleşme elektronik alt yapısı ve üst yapısı, siber güvenlik, e-devlet ve bulut bilişim sistemleri, bilişim ile ilgili Ar-Ge projeleri bu protokolün konusunu içeriğini teşkil etmektedir. Bu saydığım maddelere ilişkin protokol içerisindeki hususlar ayrı yarı imza altına alınacak. Bu hususların takibi bakanlığımız Haberleşme Genel Müdürlüğü ile Bilim, Sanayi ve Haberleşme Bakanlığı adına da TÜBİTAK tarafından yürütülecektir.”

Ortak çalışma ile muhtelif ülkelerin izlediği stratejiler ve politikaların bir güncel taraması gerçekleştirileceğine dikkat çeken Yıldırım, başarılı uygulamalar belirlenerek, özellikle geniş bant alt yapısı bağlamında detaylı bir şekilde raporların tutulacağını, alternatif uygulama örneklerinin belirleneceğini ifade etti.

Yıldırım, projenin daha geniş kitlelerde sağlamak, görüş ve önerileri almak üzere haberleşme alt yapısı ve geniş bant politikası çalıştayları, seminer programları düzenleneceğini de açıkladı.

"ZARARLI YAZILIM ANALİZİ VE MÜCADELE MERKEZİ KURULACAK"

Diğer başlıklar hakkında da detaylar veren Yıldırım, “Ulusal siber güvenlik eylem planlarının oluşturulması, ilgili diğer siber güvenlik yönetimi ile ilgili öneriler dikkate alınacaktır. Siber tehdit önleme sisteminin geliştirilmesi sağlanacaktır. Gelişmiş siber casusluk tehdidi analizi yapılacaktır. Zararlı yazılım analizi ve mücadele merkezi kurulacaktır. E-devlet hizmetleri ve bulut bilişim alanlarında taraflarca mutabakat sağlanan danışmanlık, Ar-Ge konusunda gerekli işbirliği sağlanacaktır. Elektronik haberleşme sektörüne yönelik Ar-Ge projeleri konusunda ve geliştirilmesi konusunda iş birliği yapılacaktır. Protokol kapsamında elektronik haberleşme alt yapısı, üst yapısı ile siber güvenlik sözleşmesinin bugün bu protokolle imza altına alacağız.” diye konuştu.

"BU PROJE İLE SİSTEM ALT YAPI VE ÜST YAPIDA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ"

Bilgi toplumunun artık sadece Türkiye için değil, bütün dünyanın az gelişmiş, orta gelişmiş ve çok gelişmiş fark etmez herkesin gündemine günden güne daha fazla yer işgal etmekte olduğuna işaret eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün artık vatandaşın günlük yaşamını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak, devletle fiziksel temasa geçmeden çok daha kolay, günün her saatinde yapabilmesine imkan tanıyan e-hizmet diye tabir edebileceğimiz alan günden güne genişlemektedir. Vatandaştan gelen bu ihtiyacı dikkate aldığımızda kurumların buna göre kendini yenilemesi, hızlı hareket ederek bu ihtiyaca cevap verecek alt yapıyı oluşturması artık zaruret haline gelmiştir.

İşte bu protokolle bir yandan bu süreçleri eksiksiz uygulanabilir şekle getirirken, diğer yandan da sistem alt yapı ve üst yapısının güvenliğini sağlamayı ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız.”Türkiye’deki elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısı ile ilgili çalışmalarda bir ortaklığın söz konusu olacağını aktaran Bakan Nihat Ergün ise “Siber güvenlik ile ilgili bir ortak çalışmamız söz konusu olacak, e-devlet ve bulut bilişim ile ilgili çalışmalarda ve aynı zamanda ar-ge çalışmaları ile ilgili işbirliği gelişmiş olacak.” ifadelerini kullandı.Bilimsel ve teknolojik birikimi TÜBİTAK aracılığı ile bütün kamu kurumlarına, ülkeye sunmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye’de çok ciddi bir bilimsel birikim var, teknolojik birikim var ve ihtiyaçlar var. Bütün bakanlarımızın ihtiyaçlarını, çalışmalarını bu bilimsel ve teknolojik birikime ihtiyaç duyduklarını da görüyoruz. TÜBİTAK ülkemizin nadide kurumlarından birisi, ihtiyaçların bir havuzda toplandığı bir merkez TÜBİTAK. Bu merkezde savunma hizmetlerine yapılan hizmetler var, sağlık hizmetleri de var, haberleşme hizmetlerine, enerji hizmetlerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar ve aynı zamanda milli eğitimi bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar var.” Geçtiğimiz günlerde açıklanan bilim teknoloji kararlarına da değinen Ergün, orada eğitim ile ilgili açıklama yapmalarının bazıları tarafından farklı değerlendirildiğini anımsatarak, orada eğitim ile alakalı çalışmanın detayına girmediklerini, bilimin ve teknolojinin nasıl rol alacağı konusunu özetlediklerini anlattı.

"TÜRKİYE, ELEKTRONİK ALT YAPI VE ÜST YAPIDA 10 YIL ÖNCE AFRİKA DÜZEYİNDEYDİ"

Bir gazetecinin elektronik haberleşme alt yapısı ve üst yapısında yapılacak değişimle tamamen sıfırdan bir değişimin mi söz konusu olacağı yönündeki sorusuna Yıldırım, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, ülkenin alt yapı ve üst yapısının çok geliştiğini, 10 yıl önce Afrika ülkeleri düzeyindeyken, bugün Avrupa düzeyinde olduğunu vurguladı. Yıldırım, bu proje ile sadece teknolojik gelişmelerin takip edileceği ve ona göre gelişmelerin olacağını bildirdi .