Artuklu Üniversitesi'nde Rektörlük Seçimi Başladı

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde bugün yapılan rektörlük seçimlerinde bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, içinde oldukları seçim süreci dahil olmak üzere YÖK sistemini eleştirdi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektörlük Seçimi Başladı
Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Kılıçlar konferans salonunda düzenlenen rektörlük seçimi divanın oluşturulmasıyla başladı.

Divan başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kadri Yıldırım’ın yaptığı seçimde bir konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, YÖK sistemini eleştirdi.

4 yıllık çalışmaları değerlendiren Rektör Omay, “Seçim sürecine geçmeden önce biraz ezber bozan biraz bazı rahatsızlıkları vermek istiyorum. Sizlere değil de basın mensupları üzerinden YÖK Öğretim kamusuna bu duygu ve düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Ben 4 yıl boyunca Yüksek Öğretimi hayalimde olduğu daha özgür daha demokratik herkesin kendi kimliği ile kendi inancı ile kendi dini ile temsil edilebildiği bir üniversite yaratmak istedim. Bunda ne derece başarılı oldum tabii kamuoyunun ve sizlerin takdiridir. Şiddetle Mardin Halkına sizlerin aracılığı ile söylemek isterim ki. Bütün kalbimle bütün ruhumla uğraştım. Yüksek Öğretimin Türkiye genelindeki fotoğrafına baktığımızda bu vurguladığım noktaların ne kadar eksik olduğu ne kadar çok ileriye gitmesi gerektiğini bir defa daha görebiliyoruz. Örneğin bugünkü seçimimiz. Ne yazık ki 2547 YÖK yasası gereği üniversitenin kadrolu öğretim üyeliği bu salonda bulunup şu anda oy kullanabiliyorlar. Ama üniversite sadece bizden ibaret değil. Burada temizlik işçisinden başlayıp rektörüne kadar aradan gelen öğretim görevlileri, idari personel, öğrenci temsilcilerimiz, okutmanlarımız, uzmanlarımız, hepsi olması gerekirdi” dedi.

Seçim sisteminin bütün üniversitelerde kutuplaşmaya yol açtığını dikkat çeken Prof.Dr. Omay, "Bu herhalde rektör seçimi ve atanma sürecinin en önemli eksikliklerinden birisidir. Üniversitenin olmazsa olmaz diğer paydaşları ne yazık ki burada temsil edilmiyor. Ayrıca hali hazırdaki seçim sisteminin getirdiği üniversite içindeki kutuplaşmalara yol açan bir süreç var. Belki bu şuanda bunu yaşamıyoruz. Yeni kurulan bir üniversite olarak ama ileri ki dönemlerde böyle bir tehlikenin Allah korusun bizi de beklediğinden çok iyi biliyorum. Umarım hali hazırda hazırlanan yeni YÖK kanunu taslağında bu problemler izole edilmiş ve daha modern daha çağdaş, daha adil, daha akademik, daha hür bir sisteme adım atmış oluruz. Önümüzdeki yıllarda. Allah nasip ederse” şeklinde konuştu.

Seçim açılış konuşmalarından sonra basına kapalı bir şekilde devam etti.

56 öğretim üyesinin oy kullanacağı Mardin Artuklu Üniversitesi’nin rektörlük seçiminde aday listesinde Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Taner ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay yarışacak .
Kaynak: İHA