Bayramda Kimseye “reflü” İkram Etmeyin

Tatlıların açıldığı, bol bol şeker ikramlarının yapıldığı Ramazan bayramı, astımlılar için tehlike oluşturuyor.

Bayramda Kimseye “reflü” İkram Etmeyin
Astımın beslenme ile ilişkisine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, bayramda çok fazla tatlı tüketmenin ve bayram ziyaretlerindeki mekan değişiklilerinin astım hastaları için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Tabak, astım ataklarının bayramlarda arttığını, bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirtti.

Birçok astımlı çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle çocuklar için bayramın çikolata ve şeker anlamına geldiğini, normalde daha az tüketilen kızartma, cips, kola gibi gıdaların bu dönem daha fazla tüketilmeye başlandığını ifade ederek, "Astımlı çocukların yüzde 80’inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi var. Astımlıların çoğu reflünün farkında bile değil. Tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olur. Yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisidir" dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile ortam değişikliği yaşayan astımlı kişilerin ataklarının tetiklendiğini belirtti.

Alerjik astımlı hastaların çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekânlarda bulunan halıların, oluşturduğu tozların etkisiyle astım alevlenmesinin oluştuğunu vurgulayan Tabak, "Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağı da sıklıkla deliniyor. Ayrı bir odada sigara içilmesinin zararlı olmayacağına inanan anne ve babalar kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini çoğunlukla bayramı acil serviste geçirerek ödeyebilir" dedi.

Prof. Dr. Tabak; astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye etti. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi .
Kaynak: İHA