İZSU’dan Bayındır Açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş’in arıtma tesisi için çalışma yapılmadığı ve Bayındır halkının cezalandırıldığı yönündeki iddialarına cevap verdi.

Başkan Kertiş’in iddialarının gerçeği yansıtmadığı, Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin uygulama projelerinin hazırlandığı belirtildi.

İZSU'nun açıklamasında özetle şunlar kaydedildi: “Mülkiyeti Bayındır Belediyesi’ne ait olan söz konusu arazi, atık su arıtma tesisi yapılmak üzere 2009 yılı sonunda idaremize devredilmiştir. 2010 yılı içinde söz konusu parselin belediye hizmet alanı olarak belirlenmesine ilişkin planlama çalışmaları başlatılmıştır. Gerekli işlemler tamamlanmış, bu veriler doğrultusunda hazırlanan 1/5 bin ölçekli nazım imar planı 11.04.2012 tarihinde, 1/bin ölçekli uygulama imar planı ise 13.04.2012 tarihinde onaylanmıştır. Akabinde idaremizce Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi uygulama projelerinin hazırlanması işine başlanmıştır ve hızla devam etmektedir. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yetki ve sorumluluk alanımıza dahil olan Bayındır’da oluşan atık suların berterafı için inşa edilen Bayındır Atık Su Arıtma Tesisi, 2009 Mayıs ayı içinde hizmete alınmıştır. Tesiste halen Bayındır ilçe merkezi ve civar mahallelerinin atık suları arıtılmakla beraber Canlı, Karaveliler, Yakapınar, Eski Çıplakköy, Elifli, Yenimahalle, Karahalilli, Fırınlı, Yeni Çıplakköy (Yeşilova) yerleşimlerinin kanalizasyon şebeke toplayıcı hatları ve pompa istasyonlarıyla fosseptik projeleri hazırlanmış olup çevre köy ve beldelerin atık sularının da mevcut arıtma tesisine iletilmesi sağlanacaktır. Bu yerleşimlerin dışında Bayındır dahilinde yer alan ancak atık suların mesafe, kot vb. teknik gerekçelerle tesise iletilmesinin mümkün olmadığı yerleşimler için Çırpı beldesi Arıkbaşı, Havuzbaşı ve Hasköy köyleri yerleşim alanlarının mevcut atık su şebeke hatlarının tespitiyle yeni atık su şebeke projeleri hazırlatılmış, Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi yeri de bu proje kapsamında belirlenmiştir. Bahsi geçen projeler kapsamındaki toplam yedi terfi merkezinin kurulacağı alanlardaki mülkiyet sorunlarının çözümlenebilmesi için 1/bin ölçekli imar planı çalışmaları yürütülmektedir. Proje kapsamında Karayolları ile TCDD izinlerinin alınmasını müteakip mülkiyet sorunlarının çözümlenmesine ilişkin işlemlere başlanabilecek ve sonra yapım ihalesine çıkılabilecektir. Cezalandırıldıklarını iddia eden Sayın Belediye Başkanı’nın da çok iyi bildiği üzere Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesinin ‘c’ bendinde, ‘Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılmaz.’ denmektedir.”

Aynı haberler içinde geçen, derelerin ıslah edilmediği yönündeki iddialara da değinilen açıklamada, “Bayındır’da bulunan Hacıibrahim, Kınalı ve Emine Suyu derelerine ilişkin ıslah projeleri İZSU tarafından hazırlanmış olup 2010 Ocak ayında Bayındır Belediyesi’nden, imar planı paftalarına işlenmesi talep edilmiştir. İlçede hazırlanan ‘Kentsel Sit Alanına İlişkin Koruma Amaçlı İmar Planı’ çalışmalarının onaylanmamış olması nedeniyle Bayındır Belediyesi’nce dereler planlara işlenememiştir. Bunun üzerine idaremizce ıslah çalışmalarının en kısa sürede başlatılıp sonlandırılabilmesi için belediyeden en azından kentsel sit alanı dışında kalan kısımların işlenmesi talep edilmiştir ancak koruma amaçlı imar planları onaylanmadan bu kısımların da plana işlenemeyeceği bildirilmiştir. Günümüz itibariyle Bayındır Belediyesi’nden, derelerin imar planına işlendiğine dair herhangi bir bilgi verilmemiştir. Buna rağmen idaremizce planlama çalışmalarının tamamlanması beklenmemiş ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan, dere ıslah çalışmalarına başlanabilmesi için izin istenmiştir.” denildi .