Humus Bombardımanda Yerle Bir Oldu

Suriye'de ordu birlikleri ile muhalifler arasında güç mücadelesine sahne olan Halep'te şiddetli çatışmalar sürerken, yarım tonluk bombalarla vurulan Humus'un birçok bölgesi harabeye döndü.

Yoğun bombardıman sebebiyle hayalet şehre dönen Humus'ta birçok bölge depremden çıkmış bir görüntü sergiliyor. Dikkatlerin Halep'teki çatışmalara yoğunlaştığı dönemde Humus'a bomba yağdıran uçaklar, muhaliflerin bulunduğu bölgeleri sivil ayırımı yapmadan vuruyor. İdlib ve Hama da, silahlı muhalifler ile ordu güçleri arasında şiddetli sokak çatışmalarına sahne oluyor. Çatışmaların yaşandığı mahallelerde tank ve topçu ateşi nedeniyle büyük bir yıkım yaşanırken, diğer bölgelerdeki sivillerin de güvenli bölgelere gittikleri veya komşu ülkelere kaçtıkları belirtiliyor.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin sivilleri korumak için Hatay'dan başlayarak Hama ve Humus'a ulaşan bir koridor açma konusunda müzakereler yürüttüğü ifade edildi. Fransa’nın insani koridor planının temelini Suriye’nin Türkiye ya da Lübnan gibi bir komşusu aracılığıyla, hatta bir havaalanı ya da liman üzerinden erişim sağlanması oluşturuyor. Uluslararası Kızılay Örgütü gibi yardım kurumlarının yardım malzemesi ve tıbbi malzeme sağlaması, silahsız gözlemcilerin de Suriyeli yetkililerin müdahale etmemesini sağlaması öngörülüyor. Ancak böyle bir planın uygulamaya konabilmesi için Suriye’nin onayı gerekiyor .
Kaynak: İHA