Küresel Büyüme Endişeleri Geri Döndü

Piyasalar dün Japonya ve Güney Kore merkez bankalarının açıklamalarının ardından yatay seyrine devam ederek kısa vadeli destek seviyeleri üzerinde tutunmaya çalıştı.

İMKB'de ise satış baskılarının banka karlarının beklentilerden düşük gelmesiyle arttığını ve gün içinde Avrupa hisse senedi piyasalarından olumsuz yönde ayrıştığı görüldü.

İMKB 100 endeksi seansın son yarım saatinde görülen tepki alımlarıyla günü 64.500 puanın hemen üzerinde kapatsa da analistler 64.700 seviyesinin altında satış baskılarının devam edebileceğini düşünüyorlar.

ABD'de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,08 oranında kayıpla 13.165 puandan kapatırken Almanya'da DAX endeksi ise gün içinde 6.900 desteğinin altına kadar gerilese de son bir saatte gelen alımlarla günü hemen hemen önceki kapanış seviyesi olan 6.964 puandan kapattı.

Faiz tarafında ise yurt içinde de salı günü Hazinenin ihalesinden ardından yükselişe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi ABD'de tahvil faizlerinin yükselişe geçmesinin de etkisiyle yüzde 7,84 seviyesine kadar yükseldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi hafta başında yüzde 7,49 seviyesinde bulunuyordu. İspanya'da ise 10 yıllık tahvil faizleri 6,80 - 6,90 bandındaki yatay seyrederken Avrupa borç krizinin kısa vadeli beklentileri açısından önemli göstergelerinden biri olan 2 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi ise yükselişe geçerek günü yüzde 4,03 seviyesinden kapattı. 2 yıllık tahvil faizleri gün içinde yüzde 3,80'in altına kadar gerilemişti.

Bugüne gelindiğinde ise Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin ardından küresel büyümeye ilişkin endişelerin arttığı ve Asya borsalarında yüzde 1 civarında düşüşler dikkat çekiyor. Avrupa tarafında ise karışık açıklamalar nedeniyle piyasalar yön bulma konusunda kararsız kalıyor. ECB'nin tahvil alımına başlayabileceği yönündeki açıklamalara rağmen eski ECB üyesi Alman Issing'in ''ne olursa olsun tüm üyelerin avro'da kalacak diye bir şey söz konusu değil'' açıklaması uzmanların altını çizdiği açıklamalardan oldu.

İMKB'de endeksin 64.700 üzerine atamaması durumunda ilk etapta 63.500 seviyesine kadar gerileyebileceğini kaydeden analistler 63.500 altında ise 62.900 seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

9.45 Fransa Haziran Sanayi üretimi

9.45 Fransa Haziran İmalat Sanayi Üretimi

12.00 İtalya Temmuz TÜFE

12.00 Portekiz Temmuz TÜFE

BOJ aylık raporunu açıklayacak

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA