Esad'ın bombaladığının resmidir

Esad, Davutoğlu'nun 'İşte o, Esad'ın işini bitirir' dediği adımı attı ve savaş uçaklarından isyancıları bombalamaya başladı. Saldırı ilk kez görüntülendi. Saatler öncesinde Obama'nın danışmanı 'Uçuşa yasak bölge değerlendiriliyor' dedi

Esad'ın bombaladığının resmidir
Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın savaş uçaklarından isyancıları bombaladığı iddiaları ilk kez bir kanıtlandı. Reuters haber ajansı, Halep'in 25 kilometre kuzeyindeki Tel Rıfat kasabası üzerinde en az 10 tur attığını ve füze fırlattığını kaydetti. Haberde uçakların isyancı merkezlerini hedef aldığını belirten Liva el Fetih tugayından Ebu Hasan adlı bir isyancının 'Şimdiye kadar Tel Rıfat ve çevresindeki 4 üssümüz vuruldu' sözlerini aktardı. Guardian gazetesi, uçakların Rus MiG jetlerinden ziyade, Çek Cumhuriyeti yapımı L-39 tipi eğitim uçakları gibi gözüktüğünü belirtti. Reuters'ın haberi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun uyarısını hatırlattı. Davutoğlu 'Esad yönetimi şu anda kurnazca davranıyor. Muhalif köyleri tanklarla bombalıyor. Ondan sonra da özel kuvvetlerle köylerde katliam yapıyor. Ama bir yerde hava kuvvetlerini kullanmaya mecbur kalırsa uluslararası askeri operasyon ve müdahaleye zemin doğar. Muhalefet güçlenirse Esad uçaklarla bombalamaya mecbur kalır. İşte o Esad'ın bitişidir' uyarısında bulunmuştu.

UÇUŞA YASAK BÖLGE SİNYALİ
ABD'den gelen bir açıklama da Suriye'ye uluslararası müdahale için ilk ciddi sinyali verdi. ABD Başkanı Barack Obama terörle mücadele danışmanı John O. Brennan, Beyaz Saray'ın Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge kurma olasılığını değerlerdirdiğini söyledi. Brennan, Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda, 'ABD hükümetinin çok dikkatle incelediği şeyler olduğunu, bunun avantajlarıyla dezavantajlarını ve olası sonuçlarını anlamaya çalıştığını' kaydetti. Libya'da Şubat 2011'de isyanın Muammer Kaddafi karşıtı isyanın patlak vermesinden bir ay sonra BM Güvenlik Konseyi, Libya'nın kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan etmişti. Ardından NATO'nun başlattığı hava operasyonları isyancıların zafer kazanmasında önemli bir rol oynamıştı.

Washington Post'tan güvenli bölge çağrısı
Ayrıca, Suriye'ye yönelik askeri operasyon için bir çağrı da Washington Post gazetesinin başyazısında yer aldı. Gazete, editörler kurulunun görüşlerinin yansıtıldığı başyazıda ABD'nin, isyancılara Esad'ın tank ve uçaklarını durduracak silahları sağlaması, Türkiye ve Ürdün sınırında da Türkiye ve NATO'nun yardımı ile 'güvenli bölgeleri' kurması gerektiğini savundu. Kürtlerin Irak'takine benzer özerk bir bölge kurmayı umduklarını da kaydeden gazete, rejimin hala çok büyük askeri operasyonları düzenleyebildiğini, muhalefet güçlerininse artan biçimde Alevi karşıtı haline geldiğini savundu. Gazete bu yönde adımlar atılmasının, ABD'nin Suriye'de sonraki dönemde yeni liderler olacak Özgür Suriye Ordusu komutanları ile ilişkileri kurmasını kolaylaştıracağını savundu.

İsyancılar Halep'ten çekildi
Suriye ordusunun isyancıların kalesi durumundaki Halep'in Salahaddin semtine yönelik başlattığı kara hareketının ikinci gününde, isyancılar bölgeden çekildi. Özgür Suriye Ordusu'ndan Hussam ebu Muhammed, AFP'ye 'Salahaddin'den taktik icabı çekildik. Bölgede şu an hiç isyancı yok. İsyancılar, karşı saldırı için hazırlanmak üzere yakınlardaki Sukari bölgesine çekildi' dedi. Devlet televizyonuysa 'Özel güçlerimiz bölgeyi teröristlerden temizledi' duyurusunda bulundu. Ebu Muhammed, bölgedeki durumu 'Çatışmalar o kadar ağır ki, semtin üzerinde bir duman bulutu oluştu' şeklinde konuştu. Bölgeden bildiren Guardian muhabiri Martin Chulov, isyancıların kontrolündeki üç merkeze de aynı anda başlayan çatışmaların önceki gece boyu sürdüğünü, ve dün gün doğumuyla birlikte isyancıların çekilme kararı aldığını aktardı.

TÜRKİYE SINIRINDA ÇATIŞMA
Suriye ordusu ile muhalifler arasında önceki gece Türkiye sınırında çıkan çatışmalar nedeniyle Yayladağı Sınır Kapısı'nda giriş-çıkışlar durma noktasına geldi. Suriye ordusunun kontrolündeki Kesep Sınır Kapısı mevkisinde Suriye ordusu ile muhalifler arasında gece çıkan çatışmalar, sabah saatlerinde yerini sessizliği bıraktı. AA

Bunun adı iç savaş
Özellikle BM özel temsilcisi Kofi Annan'ın istifasını duyurmasının ardından, Suriye'de çatışmalar daha da şiddetlendi. Hem isyancıların hem de Suriye devlet ajansının yayınladığı görüntüler, isyanı 'iç savaş' olarak nitelendiren Uluslarlarası Kızılhaç Örgütü'nü doğrular nitelikte. Zira bir yandan ordu bombalarla saldırırken, isyancılar tank gibi ağır silahların yanı sıra uçaksavar ve tanksavar füzelerlekarşılık veriyor.