Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde Çin'de dün açıklanan ticaret rakamları ülkedeki olumsuz veriler dizisine eklendiği ve hükümetin ekonomiye destek sağlayacak yeni girişimlerde bulunabileceği beklentisini yükselttiği kaydedildi.

Bültende Çin'de temmuzda ihracatın yüzde 8,6 olan beklentiye karşılık sadece yüzde 1 arttığı, yüzde 7,2'lik artışın beklendiği ithalatta da yüzde 4,7'lik artış gerçekleştiği hatırlatılarak, ''Çin'de haziran ihracatı yüzde 11,3, ithalat ise yüzde 6,3 artmıştı. Çin'de dün açıklanan ticaret rakamları ülkedeki olumsuz veriler dizisine eklenirken, hükümetin ekonomiye destek sağlayacak yeni girişimlerde bulunabileceği beklentisini de yükseltiyor. Çin hükümeti ekonomiyi desteklemek için bu yılın ikinci yarısında politikalarda 'ince ayar' yapılması sözü vermişti'' denildi.

Çin'de açıklanan makroekonomik verilerinin değerlendirildiği bültende şu değerlendirmelere yer verildi:

''Çin'de 34,3 milyar dolar olarak beklenen ticaret fazlası da 25,1 milyar dolar olarak açıklandı. Sanayi üretimi ise temmuzda yıllık bazda yüzde 9,2 ile mayıs 2009'dan beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Perakende satışlardaki artış da temmuzda yıllık bazda 13,1 ile beklentilerin altında kaldı. Çin'de enflasyon geçen ay yüzde 2,2'den, temmuzda yıllık bazda yüzde 1,8 ile 30 ayın en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Enflasyondaki düşüş merkez bankasının daha fazla politika gevşetmesi için alan bulunduğuna işaret ediyor. Ekonomik büyümede 2011 başından beri gerileme kaydeden Çin'de ikinci çeyrek için açıklanan yüzde 7,6'lık büyüme rakamı küresel finans krizinden bu yana görülen en düşük seviyeye işaret ediyor.''

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA