Bayburt’ta Çiftçilerin Su Sorunu

Bayburt'un Gökçedere beldesindeki çiftçiler, balık üretim çiftliği nedeniyle tarım arazilerinin yeterince sulanamadığını ve ciddi anlamda mağdur olduklarını ileri sürdüler.

Demirözü ilçesi Gökçedere beldesine 2007 yılında Bayburt Özel İdaresi tarafından 5 bin dönümlük arazinin sulanabilmesi için gölet yapıldı. Göletin su tutma kapasitesinin yüksekliği sebebiyle daha sonra da alabalık çiftlikleri kuruldu. Bu yıl havalarında kurak gitmesi sebebiyle, göletin su havzasında suyun azaldığını gerekçe gösteren balık çiftliği işletmecileri gölet suyunun kullanılmaması yönünde mahkemeye başvurdu. Mahkeme bunun üzerine balık çiftliği işletmecileri lehine ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

Bunun üzerine gölet suyundan sulama yapan belde çiftçileri ise susuz kaldı. Şeker pancarı, yonca, gorunga, fig ve benzeri ürünler yetiştiren çiftçiler bunun üzerine mağdur kaldı. Gökçedere Belediyesi tarafından yapılan girişimler neticesinde mahkemeden tedbirin kaldırılması yönünde karar çıkartılarak, günlük 3’er saatler halinde 6 saat su verilmesi karara bağlandı.

Belde halkı bu tip sorunların bir daha yaşamaması için suyun asıl sahibi kendileri olduğunu iddia ederek, yetkililerden yardım talebinde bulundular .
Kaynak: İHA