Hekat Geceleri Yeniden Başlıyor

Bayburt ve Anadolu’da kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan Hekat Geceleri (Hikaye Geceleri) Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından yeniden başlatılıyor.

Sözlü edebiyatımızın vazgeçilmezlerinden ve unutulmaya yüz tutmuş hekat gecelerinin ilki Aslandede köyünde İsmail Öksüz’e ait bağ evinde gerçekleştirildi.

Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen gecede bir konuşma yapan Dernek Başkanı Fatih Dündar şunları söyledi.

“Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği olarak düzenlemiş olduğumuz Hekat Geceleri Programına, dost bağına hoş geldiniz. Bayburt’ta ve Anadolu’nun birçok yerinde var olan ve bugün unutulmaya yüz tutmuş, sözlü edebiyatımızın timsali olan hekat gecelerinin ilkini bugün gerçekleştirmek üzereyiz. Bunu genç nesillere sunmamın gayretinde olacağız. Bu programımızı da dernek olarak her kırk beş günde bir yapmanın gayretini göstereceğiz.” Dernek başkanı Dündar, derneğe katkı ve desteklerinden dolayı, Vali Hasan İpek’e, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’a ve Bayburt Medyaya temsilcisi Metin Yıldız'a plaket takdim etti.

Plaket töreninin ardından İsmail öksüz isimli şair tarafından hikayenin içerisinde yer alan manilerin bağlama ile desteklendiği, yaşanmış güzel bir hikaye anlatıldı. Kış gecelerinin güzelliğinin yaşandığı bir yaz akşamında güzel bir etkinlik olduğunu belirten Vali Hasan İpek, “Bizlere güzel bir akşam yaşattığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Daha çok Uzun kış gecelerinde anlatılan bu tür unutulmaya yüz tutmuş hekat gecelerini gündeme getirerek, yeniden gün yüzüne çıkardığı ve kültür ve edebiyatımıza katkı sağladığı için başta dernek başkanı olmak üzere tüm dernek yönetimine teşekkür ediyorum. Bu tür faaliyetlere her zaman destekleyeceğiz. Ciddi bir turizm kapasitesi olan Bayburt’un kendi kültürünü önce kendi içinde sonrada çevre illerde yaymasına katkı sağlayacak bu tür etkinlikleri bizlerde sürekli olarak destekleyeceğiz.

Horasandan, Semerkant’tan Anadolu’ya kadar gelen adetlerimiz, buradan da balkanlara kadar uzanmıştır. Bu kültürü devam ettirmeye çalıştığınız için size teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Kaynak: İHA