Genç’ten “sel” Açıklaması

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Canik Belediyesi'nin dere ıslahı ile ilgili yasal bir yetkisi bulunmamaktadır" dedi.

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, selden zarar gören bölgeleri gezerek vatandaşlarla görüştü. Vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Genç, daha sonra yaptığı basın açıklamasında, derelerin ıslahı ve imar konularında yetkinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu söyledi.

Genç, TOKİ'nin Nazım İmar Planı'na uygun olan bir yerde bina yaptığını vurguladı. 5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın 7. Maddesi uyarınca, su ve kanalizasyon ile ilgili hizmetleri yerine getirme görevinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Bunun yanında derelerin ıslahı konusu, 2004 yılından önce DSİ Bölge Müdürlüğü'ne ait iken, yapılan yasal düzenleme ile bu yetki Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir. Bu nedenle derelerin ıslahı ve düzenlenmesi konusunda tek yetkili Büyükşehir Belediyesi'dir. Yılanlıdere, Mert Irmağı ve İncirli Deresi olmak üzere bu bölgede bulunan bütün derelerin ıslahı Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Canik Belediyesi'nin dere ıslahı ile ilgili yasal bir yetkisi bulunmamaktadır" diye konuştu

Sel felaketinin boyutuna da dikkat çeken Başkan Genç, "Bölgedeki 500 yıllık debi verileri incelendiğinde en büyük debinin 210 metreküp/saniye debi olduğu, ancak salı günü akşamı gerçekleşen yağmurda ortaya çıkan debinin 710 metreküp/saniye olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumunda önlenmesi mümkün olmayan doğal bir afet olduğu ortadadır. TOKİ alanında ve diğer alanlarda alt yapıda bir yetersizlik varsa, bunun sorumlusu Büyükşehir Belediyesi'dir. TOKİ alanında alt yapının yetersiz olduğu ve bir kısmının yenilenmesi ve deplasmanının yapılması yazılarımız ile defalarca Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır" şeklinde konuştu

KONUT ALANI OLARAK ONAYLI
Başkan Genç sözlerine şöyle devam etti: "5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası’na göre her ölçekteki nazım imar planlarının yapma ve onama yetkisi tamamen Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. TOKİ alanının bulunduğu alan TOKİ konutları başlamadan önce de nazım imar planlarında konut alanıdır. TOKİ, konut alanı olan bir yerde binalarını yapmıştır. Nazım imar planına uygun olarak Canik Belediyesi'nce hazırlanan uygulama imar planları da yine aynı yasaya göre Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu planlarda TOKİ alanı, konut alanı olarak onaylıdır. Ruhsat ve iskanlar onaylı imar planlarına göre verilmiştir. Bodrum katlarda Büyükşehir Belediyesi'nden onaylı imar yönetmeliğe göre kapıcı dairesi yapılabilmektedir. Dolaysıyla Canik Belediyesi'nce yapılan bütün işlemler onaylı imar planlarına, İmar Yasası’na ve yönetmeliklerine uygun olarak yerine getirilmiştir."

BÜYÜKŞEHİR VE SASKİ ONAYLADI
Lovelet’in bulunduğu alandaki Devgeriş (İncirli) Deresi taşkınında 4 kişinin öldüğü haberinin doğru olmadığını vurgulayan Başkan Genç, şunları söyledi: "Bu ölen vatandaşlarımız dolum tesisi deresindeki taşkın selin arabayı sürüklemesinden kaynaklanmıştır. Lovelet’ten geçmekte olan derenin ıslahı, Büyükşehir Belediyesi'nin yazısındaki uyarılar dikkate alınarak ilgili firmaya projesine uygun yapılması, belediyemizce iletilmiş, projesine uygun yapıldığı Büyükşehir Belediyesi, SASKİ Genel Müdürlüğü’nün onayı ve tasdiki ile ortadadır. Ancak burada ki esas sorun, Büyükşehir Belediyesi'ne ait ana içme suyu ishale hattı borusunun dere yatağının denize bağlantısının önemli ölçüde daraltılmasından ve suyun akışını kesmesinden kaynaklanmıştır."

Öte yandan Canik'te selden zarar gören bölgelerde yaralar sarılıyor. Canik Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların seferber olduğu ilçede, belediye temizlik ekipleri cadde ve sokakları yıkıyor .
Kaynak: İHA