Wc Health’e Reddot Desıgn Ödülü

Dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olarak bilinen Reddot ödülü, bu yıl Türkiye’nin önde gelen vitrifiye üreticilerinden Güral Vit’e verildi.

Güral Vit’in alafranga ve alaturka tuvaletin birleşiminden oluşan WC Health adı verilen klozeti Reddot ödülüne layık görüldü.

Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen lansman ile basına tanıtılan WC Health’in tasarımının yanında sağlık açısından da önemli özelliklere sahip olduğu anlatıldı. Güral Vit Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, Yönetim Kuru Üyesi Nesrin Güral ve Harika Güral ile Prof. Dr. Dursun Buğra lansmana katıldı.

4 BİN 550 ÜRÜN ARASINDAN SEÇİLDİ

Güral Vit tarafından 2 yılda tasarlanan‘ WC Health’, fark yaratan sıra dışı tasarımı ve estetiği ile 58 ülkeden 1800 üreticinin, 4 bin 515 ürünle katıldığı ''reddot design'' uluslararası tasarım yarışmasında ürün tasarımı dalında büyük bir ödüle layık görüldü.

Sağlık ve konforun peşinde benzersiz ilklere imza atan Güral Vit, sağlığa hitabeden bir estetik anlayışıyla fonksiyonelliği bir araya getirerek; alafranga ve alaturka tuvaletlerin en sağlıklı karışımından esinlenerek Wc Health’i yarattı. Bu eşsiz tasarım Almanya’nın Essen kentinde reddot müzesinde yerini aldı.

“WC HEALT BİR REFORMDUR”

Lansmanda ürün hakkında bilgiler veren Nesrin Güral, Türkiye’de halen Ortadoğu ve Asya kıtasında yaygın olarak kullanılan alaturka diye tabir edilen hela taşının hijyen olup olmadığı tartışıldığını hatırlattı. Buradan sarılık, mantar, tifo benzeri hastalıkların bulaşma riskinin olduğunu aktaran Güral, ‘S’ şeklinin tek oluşu nedeni ile bazı rüzgarlı günlerde kokuyu geri tepebildiğini de söyledi.

Ancak bu tuvaletlerin düzgün bağırsak boşaltımı ve mesanenin tam boşaltımını sağladığını dile getiren Nesrin Güral, “Mesanenin tam boşalması prostat belasından korur. Anne adaylarının normal doğuma hazırlanmasına yardım eder. Oturma pozisyonu omurgayı esnetir. Vücut anatomisine en uygun olan tiptir. Hela taşının sıhhatli oluşu çömelme hareketi nedeni iledir. Alafranga olarak tabir ettiğimiz klozetin hijyen olduğu genelde kabul görür ve rahattır. Zaten krallar ve kraliçelerin rahatlığı için yapılmıştır. Engelliler içinde uygundur. Ancak fizyolojik ihtiyaçlara uygunluğu bilim dünyasında hala tartışılmaktadır. Biz her iki ürünün sadece bizce tespit ettiğimiz doğrularını aldık, yeni bir ürün geliştirdik. Adına wc health dedik. Bu bir reformdur” diye konuştu.

“ÇÖMELMEK SAĞLIKTIR”

Ürünü kullanan 80 yaşındaki birinin 1 yılını otomatik çömelmelerle geçirmiş olacağını vurgulayan Nesrin Güral, böylelikle1 taşla 2 kuş vuracaklarını ifade etti.

Bu çerçevede anahtar kelimenin çömelmek olduğunu kaydeden Güral, şöyle devam etti: “Çömelmek sağlıklıdır. Çömelmek mucizedir. Çömelmek şifalıdır. Dünya için önemli olduğunu düşündüğümüz tasarımımız ile ilgili bilgiler babında söyleyeceklerimiz ise şunlardır. Tasarım toplam 2 yılda kullanılabilir hale getirilebildi. WC health’i dünya korumasına aldırdık, taklit edilemez. Tasarım vücudun ergonomisine uygunluğu ve anorektel açı sebebiyle kirlenmesi en aza indirilmiş olup, kimyasalların ve suyun asgaride kullanılması hedeflenmiştir. Genelde kullanmadığımız kasların güçlenebilmesi için tavsiye ettiğimiz 4 ayrı hareketimiz var. İleri yürüyorken kontrollü bir şekilde geri geri de yürümek. Sağ tarafa yan yan, sol tarafa yan yan yürümek. Duvara yaslanarak veya karşılıklı el ele tutuşup, veyahut desteksiz çömelip kalkmak. Boşaltım öncesi ve sırasında ellerle karın üzerinde saat yönünde masaj uygulaması yapmak. Sırt üstü yatıp dizleri bükerek vücuda mümkün mertebe yanaştırıp bırakmak ve bu hareketi defalarca tekrarlamak. En kısa zamanda sağlıklı yaşam konusundaki rol modellerimiz Hayrünnisa Gül hanıma ve Emine Erdoğan hanıma dünya ödülümüzle gururlanacaklarına emin olarak ürünümüzü göndermek istiyoruz. USA First leydisi Michelle Obama, Şensölye Angela Merkel, Düşes Kate Middleton, Dr. Mehmet Öz ve Oprah’ı da listemize aldık.” Türkiye’nin genel cerrahide alanında en bilinen isimlerinden Prof. Dr. Dursun Buğra, çömelerek yapılan boşaltımın vücuda faydalarını sıraladı. Prof. Dr. Dursun Buğra, çömelmenin kabızlık, idrar kaçırma, kılcal damar çatlamaları, hemoroid, prostat, fıtık, reflü, kolon kanseri, apandisit, iltihaplı bağırsak hastalıkları, kolit ve kron hastalığı gibi rahatsızlıklarına engel olduğunu belirtti.

Şu anda pilot üretimi yapılan Wc Health’in yaklaşık bir ay sonra satışa sunulacağı, fiyatının da diğer klozetlerden faklı olmayacağı açıklandı .
Kaynak: İHA