Ev Hanımlarında Tanıtım Atağı

Burdur’da organizasyon ve mekan süsleme meslek edindirme projesi kapsamında düzenlenen bez bebek ve mekan süsleme kursuna katılan ev hanımları, turizmine katkı sağlıyor.

Burdur Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Burdur Belediye Başkanlığı, Burdur İş-Kur Müdürlüğü ve Burdur Usta Öğreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı Burdur Halkla İlişkiler, Organizasyon ve Mekan Süsleme Meslek Edindirme Projesi kapsamında 25 ev hanımı, Belediye Hizmet Binası’nda bez bebek ve mekan süsü üretimi yapıyor. Burdur turizmine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kursta, ev hanımları Halil Efe, Ali Bey, Cemile, Kezban Yenge gibi Teke Yöresi kahramanlarının bez bebeklerini dikiyor. Ev hanımları İş-Kur desteği ile günde 20 TL kazanarak gelir elde ediyor.

Burdur Halkla İlişkiler, Organizasyon ve Mekan Süsleme Meslek Edindirme Projesi’nde yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren ev hanımı Selma Akçay, “Ben ev hanımıyım, elim boştu, bu projede yer almak istedim. Burada meslek edinmek amacıyla katıldım. Bez bebek yapıyoruz, kırkyama yapıyoruz. El işi yapmasını zaten çok seviyorum” dedi.

Kurs ortamından ve usta öğreticilerden çok memnun olduklarını dile getiren Ebru Demirtürk ise, ”Bende ev hanımıyım. İş-Kur’a kayıtlıydım. Halk Eğitim ve İş-Kur’un meslek edindirme kursunu öğrendim. Mülakata girdik, seçildik. Evde dikiş nakış zaten yapıyorduk. Buraya gelmemiz daha iyi oldu çünkü hem öğretici hem de yaptığımızın karşılığını alıyoruz. 20 gündür kurstayım. Bez bebekler yapıyoruz, Burdur yöresel kahramanlarını dikiyoruz, palyaço, çanta, kırkyama, mekan süsleme işleri yapıyoruz. Gelin masası, sandalye süsleme, otantik takılar yapıyoruz. Her türlü el işini burada yapıyoruz. Biz bunları atık parçalardan elde ediyoruz” diye konuştu.

Kursiyer Yaşar Yavuzcan da, kursun ev hanımlarına meşguliyet olduğunu, mekan süsleme işini öğrenmek ve bir şeyler üretmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Projenin asıl amacının kadınların meslek sahibi olmasının yanısıra Burdur tanıtımını sağlamak olduğunu kaydeden Burdur Usta Öğreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Vesile Ürküt, elde edilen bez bebek ve yöresel ürünlerin fuarlarda ve il merkezindeki stantlarda satıldığını söyledi.

Yöresel ürün yapan ev hanımların İş-Kur destekli günde 20 TL kazandığını ve kursun 6 aydır devam ettiğini belirten Ürküt, “Projenin esas amacı meslek edindirmenin yanında ekonomik yönden ev hanımlarının aile bütçelerine katkı sağlamasıdır. Ana amacımız ise Teke yöresinin yerel ve ulusal bazda tanıtmaktır. Burdur zeybekleri, efeleriyle ünlüdür, bizde bu şekilde yola çıkarak folklorik bez bebekler üretelim istedik. Burdur’un tanıtımına katkı sağlamak amacıyla efe bebekler, tamamen atıl kumaşlardan elde edilen, hiçbir kimyasalı olmayan ürünlerden yapılmaktadır. Bunlar sıradan bez bebekler değil, Teke Yöresinin kahramanlarıdır, Kezban Yenge, Halil Efe, Ali Bey, Cemile gibi türkülere konu olmuş kahramanlardır. Kursumuz keyifli geçiyor. Kursumuzda 25 ev hanımı ve 5 tane gönüllümüz var. Bizler fuarlara giderek elde ettiğimiz ürünleri fuarda satıyor ve ilimizin tanıtımını sağlıyoruz. Bu projeye destek veren Burdur Halk Eğitim Müdürlüğü, Burdur Belediyesi ve Burdur İş-Kur Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA