Başbağlar Halkı Adalet İstiyor

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen terör saldırısı sonucu katledilen 33 vatandaş, çok sayıda siyasetçi ve bürokratın katıldığı törenle anıldı.

Katliamın ardından 19 yıl geçmesine rağmen olayın faillerinin belli olmamasından yakınan köy halkı, katliamı gerçekleştirenlerin cezalandırılmasını istediler. Erzincan'a 225 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde düzenlenen anma törenine; Erzincan Valisi Selman Yenigün, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Millletvekilleri Sebahattin Karakelle, Mustafa Şahin, Hüseyin Cemal Akın, Şuay Alpay, CHP Milletvekilleri Muharrem Işık, Levent Gök, Aykut Aydoğdu, Salih Topal, Salih Fırat, Veli Ağbaba, Bağımsız Milletvekili İhsan Barutcu ile Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Kemaliye Kaymakamı Fatih Kaya, kamu kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çevre ilçelerin belediye başkanları, Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programı öncesinde konuşan köy halkı 1993 yılında yaşanan katliamın ardından olayın faillerinin yakalanarak İzmir'de yargılandıklarını ve daha sonra serbest bırakıldıklarını ifade ederek, olayın ardından 19 yıl geçmesine rağmen suçluların serbest olduklarını söylediler. Devletin kendilerine sahip çıkmadığını ve olayın aydınlanması için şu ana kadar hiçbir şey yapılmadığını öne süren Ayşe Türkücü, ''19 yıl geçmesine rağmen acımız taze. Tek istediğimiz suçluların bulunması'' dedi.

Saldırı sırasında birçok yakınını kaybeden Ayşe Baltacı ise acısını ağıt yakarak dile getirdi, "Failler içerimizde bir yara bıraktı. Yar içerden, yara içerden, doktor çare bulamadı acımıza'' dedi.

Düzenlenen anma töreninde konuşmaların ardından şehitlikte dua edildi .
Kaynak: İHA