Şike Kararlarına İtirazlar Gelmeye Başladı

Futbolda şike davasında kararın açıklanmasının ardından itirazlar gelmeye başladı.

Duruşma savcısı Ufuk Ermertcan, kararı temyiz ettiğini belirten süre tutum dilekçesini mahkemeye verdi. Bazı sanıklar da mahkemeye dilekçe sundu. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz Pazartesi günü şike davasında kararı açıklamıştı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım 6 yıl 3 ay hapis cezası alırken toplamda 48 sanık çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırılmıştı. 44 sanık hakkında ise beraat verilirken Emenike’nin dosyası ise ayrılmıştı. Bu kakardan sonra mahkemeye itirazlar gelmeye başladı.

Duruşma savcısı Ufuk Ermertcan, kararı temyiz ettiğini belirtir ‘süre tutum’ (müddet-i muhafaza) dilekçesini mahkemeye verdi. Savcı Ermertcan, mahkemenin gerekçeli kararını açıklamasından sonra itirazının gerekçesini de belirteceğini kaydetti.

Bazı sanıklar da mahkemenin kararına itiraz etti. 7 ay 15 gün hapis cezası alan Ümit Karan, 1 yıl 6 ay 22 gün hapisle cezalandırılan Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz, 1 yıl 3 ay hapis alan kaleci Korcan Çelikay ve 1 yıl 15 gün hapisle cezalandırılan futbolcu İskender Alın da avukatları aracılığıyla süre tutum dilekçesi verdi.

SÜRE TUTUM (MÜDDETİ MUHAFAZA) NEDİR
Mahkemenin verdiği karara, savcılığın ya da sanıkların 7 gün içinde itiraz etme hakkı var. Ancak mahkeme bu süre içinde gerekçeli kararı açıklamazsa, savcılık 7 gün içerisinde “müddeti muhafaza talepli” dilekçe sunar.

Bu, savcılığın itiraz hakkının saklı olduğunu ve mahkemenin gerekçeli kararını beklediğini gösterir. Savcılık, mahkemenin gerekçeli kararını hazırlamasının ardından da gerekçeli olarak itiraz dilekçesini sunar. Bu dilekçede, mahkeme tarafından Yargıtay’a gönderilir.

Müddeti muhafaza dilekçesi, esas temyiz nedenlerini belirten dilekçenin (tamamlayıcı dilekçenin) verilmesinden önce, temyiz süresini kesmek için verilen ve yalnızca (temyiz etme) iradesini gösteren dilekçedir.