Esad’ın Gizli İşkencehaneleri

Suriye güçlerinin 27 gizli merkezde muhaliflere işkence yaptığı İnsan Hakları İzleme Örgütü raporuyla belgelendi. Asitle yaralamadan cinsel tacize dek uzanan işkenceler, Esad rejiminin korkunçluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Esad rejiminin siyasi mahkumlara işkence yaptığı gizli merkezleri ortaya çıkardı. 200 'ün üzerinde kişinin, istihbarat elemanlarının ülke çapında oluşturdukları 27 merkezde yaşadıkları işkenceleri anlattıkları 'İşkence Şebekesi: Suriye 'nin Yeraltı Hapishanelerinde 2011 Mart 'ından Beri Yaşanan Keyfi Gözaltılar, İşkence ve Zorla Kayıp Etmeler ' başlıklı 81 sayfalık raporda, merkezlerin sorumlu komutanlarının adları, merkezlerin yerleri ve hangi birimin idaresinde olduğu bilgileri yer aldı. Merkezlerin 27 'den fazla olduğunun sanıldığı kaydedilen raporda, 20 farklı işkence yönteminden bazılarının demir sopalar, kırbaçlar ve kablolarla dövme, acı veren pozisyonlarda bırakma, elektrik verme, tırnak sökme ve asitle yaralama olduğu ve bazı mahkumların vücutlarına asit dökülürken, cinsel organlarına elektrik akımı verildiği belirtildi.

BM, konuyu UCM 'ye havale etsin

Yöntemler arasında cinsel taciz ve tecavüz de sıradan olaylardan biri. Çoğu tanığın 20-35 yaşlarında olmasına rağmen kurbanlar arasında çocuk, kadın ve yaşlıların da olduğu vurgulandı. En ağır işkencelerin askeri istihbarat servisi, siyasi ve genel güvenlik müdürlüğü ile hava kuvvetleri istihbarat müdürlüğü merkezlerinde yapıldığı kaydedildi. HRW yetkilisi Ole Solvang, işkence ağının ülkeye yayıldığını belirtip “Merkezlerin yerini, kulllanılan işkence yöntemlerini ve sorumlu komutanların adlarını veriyoruz ki bu korkunç suçlardan sorumlu tutulacaklarını bilsinler” derken, BM Güvenlik Konseyi 'ne çağrı yapıp konunun Uluslararası Ceza Mahkemesi 'ne (UCM) iletilmesini istedi.

1 NUMARALI İŞKENCE

Tavana bileklerinden asılıp dövülen muhalifler, vücutlarında tarif edilemez bir acı ve şişme oluştuğunu anlattı.

2 NUMARALI İŞKENCE

Siyasi mahkumlar, elleri ve gözleri bağlandıktan sonra, istihbarat görevlileri tarafından coplar, kablolar, kırbaçlar ve diğer aletlerle dövüldüklerini söyledi.

3 NUMARALI İŞKENCE

HRW raporuna göre görevliler, muhalifleri sandalyeye el ve ayaklarından bağladıktan sonra vucütlarının neredeyse her bölgesine elektrik veriyormuş.

4 NUMARALI İŞKENCE

El ve ayaklarını bağlayıp kendini savunamayacak duruma getirdiği mahkumun karnına oturan görevli, ayak tabanlarına, yürüyemeyecek hale getirene dek sopayla vuruyor.