Chp'lilerden Çalgılı Sulukule Protestosu

Fatih Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri, Sulukule'de devam eden çalışmaları protesto etti.

Eylemciler, Roman vatandaşların çalgısına eşlik ederek oynadı. CHP'li meclis üyeleri, bir grup Roman vatandaşla birlikte çalışmaların devam ettiği Sulukule semtinde basın açıklaması yaptı. Katılımcılar açıklama öncesi Roman müzisyenlerin çaldığı klarnet ve darbuka eşliğinde eğlendi. Grup adına açıklamayı okuyan eski CHP Milletvekili Çetin Soysal, Sulukule projesi ile ilgili açılan davalarda yargı süreci devam ederken yıkımlara başlandığını ifade etti.

Sulukule projesinin İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildiğini söyleyen Soysal, “Yanlış hesap Bağdat 'tan dönmüştür. Yargı kamuyu hiçe sayarak yapılan kentsel dönüşüme 'hayır' demiştir. Mahkeme kararının uygulanması beklenirken 26 Haziran'da Sulukule yenileme alanında yapılan yeni projedeki konutlar için hukuk hiçe sayılarak kura çekimi yapılmıştır.” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Fatih Belediyesi Meclis Üyesi olan CHP Grup Başkan Vekili Hikmet Öz ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Fatih Belediyesi ve TOKİ 'yi İstanbul 'un tarihi kültürel mirasına da ihanet etmekle suçladı. Kültür Bakanlığının görevini yerine getirmediğinin altını çizen Öz, “İstanbul 'un entelektüellerini, aydınlarını, bilgelerini, tarihçilerini, bilim adamlarını, akademisyenlerini ve üniversitelerini buradaki tarihi kültürel mirasa sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.

Sulukule yenileme projesine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ile Sulukule sakinleri ve Sulukule Roman Kütürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği dava açarak itiraz etmiş, mahkeme 26 Nisan'da projenin durdurulması kararını vermişti.