6'sı çocuk 9 ölü

Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın taşması sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı, 6'sı çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.

    Gece saatlerinde başlayan sağanak yağış, kentte felakete yol açtı.

    Canik ilçesine bağlı Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde Mert ırmağının kenarına yapılan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarında su baskınına neden oldu.

    Ailelerin büyük bölümü kendi imkanlarıyla sel sularından kurtulmayı başarırken, bazı vatandaşlar bodrum katlarında mahsur kaldı.

    Arama-kurtarma ekipleri, yaptıkları çalışmalarında, 1.5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaştı.

    Anne Hüsniye Yılmaz vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Baba Recep Yılmaz'ın ise 6 yaşındaki kızı Azime'yi sel sularından kurtarmayı başardığı öğrenildi.

    Çalışmalarını sürdüren dalgıç ekipleri, Kenan Yazıcı (40) ile oğulları Mücahit (16) ve Bedirhan'ın (9) bodrum kattaki cesetlerine ulaştı.

    Mert Irmağı'nın eski sanayi mevkisindeki dere yatağında da Mehmet Yayla'nın cesedi buldu.

    Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesislerinin yakınında Emine Bütüner (36) ve kızı Miranur Bütüner ile Seher Özkan isimli kız çocuğunun cesetleri bulundu.

    DÖRT KİŞİ ARANIYOR

    Kentte haber alınamayan 4 kişiyi arama çalışmaları da devam ediyor.

    Bu arada, heyelan riskine karşı dere kenarındaki TOKİ konutları tahliye edildi.

    ARAÇLAR SULARA KAPILDI

    Sel, Mert Irmağı üzerindeki Yılandere köprüsünü yıktı. Park halindeki araçlar sele kapıldı.

    Mert-2 Köprüsü de yıkılma tehlikesine karşı tahliye edildi.

    KARAYOLU TRAFİĞE KAPANDI

    Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı.

    ‘KİMSE BİZİ UYARMADI’

    Felaket yaşanan bölgedeki vatandaşlar,yetkililere tepki gösterdi.

    Vatandaşlar, yetkililerin yağışlar için öncede herhangi bir uyarı yapmadığını söylediler.

    “Deprem olduğunu” ya da “bomba patladığını” sanan vatandaşlar, kendilerini panikle evlerinden dışarıya attıklarını ifade ettiler.

    ALIŞVERİŞ MERKEZİNİ DE SU BASTI

    Sağanak yağış nedeniyle Samsun’da yapılan büyük bir alışveriş merkezi de sular altında kaldı.

    Öte yandan yağış, pek çok ekili alanda da hasara neden oldu.

    SEL PANİĞİ YOLA DÖKTÜ

    Bu arada, baraj kapakları açılınca sel uyarısı yapıldı. Yeni uyarı Samsunluları sokağa döktü. İlçede iki kişiden ise haber alınamıyor.

    BÖLGEYE YARDIM

    Bölgeye Genelkurmay Başkanlığı'na ait 3 arama kurtarma helikopteri, Sağlık Bakanlığı'ndan 8 personel, 3 ambulans, Ankara, Amasya, Çorum, Ordu ve Yozgat İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri'nden 50 personel, 3 dalgıç, 19 motopomp, 4 bot, 1 arama-kurtarma köpeği ve 23 araç gönderildi.

    Ordu Afet ve Acil Durum Müdürlüğü de bölgeye 2 adet kurtarma aracı, 1 adet bot ve 8 personel gönderdi.

    Türk Kızılayı, can ve mal kayıplarının yaşanmasının ardından bölgeye afet ekibi ve yardım malzemelerinin gönderildiği bildirildi.

    500 BİN LİRALIK ÖDENEK

    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Samsun Valiliği'ne 500 bin lira acil yardım ödeneği gönderildiğini duyurdu.

    VALİ İNCELEME YAPTI

    Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da konutların bulunduğu Gaziosmanpaşa Mahallesi'ne gelerek arama-kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Aksoy, yetkililerden bilgi aldı.

    Kaynak: İHA