Vali Toprak, Baydemir’e Cevap Verdi

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in 'Diyarbakır halkının seçmiş olduğu bir vali olsaydı, 14 Temmuz’da Diyarbakır’da tek bir insanın tırnağı taşa değmezdi’ sözlerine cevap vererek, "Bunu söyleyen kişinin kim olduğu önemli.

Ben bunu çok yadırgadım doğrusu. Bunu söyleyen kişinin bir ilkokul mezunu karşısında el pençe divan durduğunu gördük seçimle gelse bile" dedi.

BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 14 Temmuz olaylarının ardından katıldığı bir televizyon programında ‘Gelin Diyarbakır valisini seçimle işbaşına getirelim. Kimin vali olacağına Diyarbakır halkı karar versin. O zaman vali Diyarbakır halkını temsil etmiş olacak. Diyarbakır halkının seçmiş olduğu bir vali olsaydı 14 Temmuz’da Diyarbakır’da tek bir insanın tırnağı taşa değmezdi, bundan eminim’ ifadelerini eleştiren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e isim vermeden gönderme yaptı

Diyarbakır’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile iftarda buluşan Vali Mustafa Toprak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toprak, bir gazetecinin BDP’nin 14 Temmuz’da izinsiz yapmak istediği mitingin ardından çıkan olaylar hakkında sorduğu soruya yanıt verirken, ilkokul mezunu insanların seçilmiş bir belediye başkanını sorguladığını hatırlattı. Vali Toprak, “Bir belediye başkanı sorgulanan bir hukukçu olmasına ve seçimle gelmesine rağmen el pençe ile karşısında sıraya geçildiğini de hepimiz ibretle izledik. Eğer ki bu böyle olacaksa, demek ki seçimle gelmek ya da gelmemek bir mana ifade etmiyor. Önemli olan onun karşılığı irademizi kullanabiliyor muyuz, itibarımızı koruyabiliyor muyuz, buna bakmamız gerekiyor. Yani bir üniversite mezunu ve seçilmiş bir kişinin ilkokul mezunu dahi olmayan bir kişinin mahkeme kurarcasına karşısında sorgulanması hangi iradeyi, hangi itibarı ortaya koyuyor. Bunu söyleyenin buna dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bunları biz burada görüyor ve yaşıyoruz. Bu ülkenin birliği ve beraberliğini görerek silahların dönemi bitmiştir diye açıklama yapmasından sonra yerin dibine sokulacak şekilde hakarete maruz kalmanın karşısında sus pus kalmak bu olayı daha iyi açıklıyor. Demek ki mesele demokratik hukuk nizamı olan bir ülkede atama ya da seçimle gelmek değil. Bunları tartışmak başka bir şey, ama işin esasında hangi sistemle gelirse gelsin itibarı zedelenmek, iradesini kaybetmek bir şey ifade etmiyor. Bunu söyleyenlerin bu söylediğim olaylar karşısında bir değerlendirme yaptıklarında ne söylediklerini anlayacaklarına inanıyorum. Ramazan ayındayız bizler sevgiyi, güzelliği, merhameti, adaleti, içimizdeki sevgiyi tüm toplumla buluşturmak noktasındayız” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i 2008 yılında Öcalan’a özgürlük için yapılan eylemlere yeterince destek vermediği gerekçesiyle KCK’nın savcısı ve hakimi olarak görevlendirdiği temizlik işçilerinin yargıladığı iddia edilmişti .
Kaynak: İHA