Suriyeli Aileler Türkiye'ye Kaçıyor

Akçakale sınır kapısının, sınır bölgesinin tek güvenli kapı olması nedeniyle Suriye’den göç etmek isteyen sığınmacılar, Akçakale sınır kapısını yoğun bir şekilde kullanıyor.

910 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırında birçoğu kapalı olan Cizre sınır kapısı, Girmeli sınır kapısı, Şenyurt Sınır Kapısı, Ceylanpınar sınır kapısı, Mürşitpınar sınır kapısı, Karkamış sınır kapısı, Karbeyaz (Yiğitoğlu) Sınır Kapısı güvenlik gerekçesiyle kapatılırken; Akçakale ve Yayladağı Sınır Kapısı ise Türkiyeli ve Suriyeli vatandaşların geçişlerine açık olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Akçakale sınır kapısında giriş ve çıkışlar sabah saat 09.00 başlayıp, akşam saat 17.00'ye kadar devam ediyor. Akçakale sınır kapısında Suriyeli vatandaşları yoğunlukla giriş çıkış yaparken, Türk vatandaşların neredeyse hiç giriş çıkış yapmamaları dikkat çekti

Türkiye Akçakale sınır kapısı karşısındaki, Suriye Telabyad kapısında ise geçişlerin zorlaştırıldığı, ancak bununa rağmen Suriyeli vatandaşların Türkiye'ye ısrarla giriş çıkışları dikkat çekti.

Yetkililer, “Akçakale sınır kapısı mevcut olan sınır kapılarının içerisinde en güvenli sınır kapısı olarak çalışmaktadır. Buda karşılıklı iki ilçenin akrabalık bağlarından olmasından dolayıdır. Şu anda en güvenli kapı bizim kapımız, insanlar buradan rahat gidip gelmektedir. Kapıdan pasaportla gelen yolcular var, buda tahribin 200 ile 250 aile gelmektedir. Buda şundan kaynaklanmakta, bu aileler kamplara girmemek için, kamplardaki sorunlardan dolayı, sanki kamplarda sorun varmışçasına, kendileri burada ev tutuyorlar ve bu tarafa göç ediyorlar. Şu anda kamplarda bulunan 20-30 bin kişinin yanında, 50 bin kişide pasaportlu giriş yapmakta olup ülkenin içine dağılmış bulunmaktadırlar. Eğer bugün Türkiye’de 30-40 bin kişi varsa da iki mislisi Türkiye’ye yerleşmiş durumdadır. Şu anda bayağı göç var yani, aileler olarak göç var. Telabyat ilçesinde her hangi bir sıkıntı yok. İnsanlar gayet güzel bir şekilde gidip geliyorlar. Her hangi bir sıkıntı yok. Sıkıntı sadece Halep ve çevresinde ve diğer Şam ve çevresinde sıkıntı var. Burada her hangi bir sıkıntı yok. İnsanlar gayet güvenli bir şekilde gidip geliyorlar” dediler .
Kaynak: İHA