'Kars’a Dışarıdan Müşteri Gelmedikçe Hayvan Fiyatları Artmaz'

AK Parti Kars Milletvekili Prof.Dr. Yunus Kılıç, Kars’a dışarıdan hayvan tüccarlarının gelmesini engelleyen olumsuz durumlar yaşandığını, bunun da şehirde hayvan fiyatlarının düşük kalmasına sebep olan önemli bir etken olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Parti Milletvekili Ahmet Aslan ve partisinin Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ile Kars'ta faaliyet gösteren yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya geldi.

Kılıç, Kars’ta yaşanan hayvan ve hayvan besisi problemlerine değindi. Karslı hemşehrilerinin kendi eliyle dışarıdan besicinin rahatlıkla gelip burada bir piyasa oluşturmasına zemin hazırlaması gerektiğini savunan Kılıç, “Yani ilimizde hayvan fiyatlarını 3 veya 5 tane adam belirlerse, hiçbir zaman üretici bundan kâr edemez. Bunlar serbest ekonominin olduğu bir yerde olmaması gereken durum. Ne yazık ki şehrimizde ve bölgemizdeki insanların böyle alışkanlıkları var. Kendi hayvanlarını kendileri satmak yerine birileri aracılığıyla satmak istiyorlar. Bunun doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum. Bu düzen bozulmadıkça bu şehirde gerçek bir borsa kurulması mümkün değildir.” dedi.

Türkiye’de halen daha bir medeni ülkede tüketilen et ortalamasının 7 kat altında tüketim yapıldığına dikkat çeken Kılıç, şöyle konuştu: "Bizim insanımıza daha çok hayvansal ürün yedirmemiz lazım. Bunu da etin kilosunu yüksek fiyatta tutarak yapamayız. Bu rakamın düşük kalması lazım, düşük kalırken hayvancılığın giderlerinin de düşük kalması lazım ki köylü bunu sürdürülebilir yapsın, yani ucuz yem alsın, ucuz yedirsin ve biraz kâr etsin. Bu yönde bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çalışmayı yaparken de 1980’lerden bugüne bozulmuş bir dengeyi düzeltmeye çalışıyoruz. Çok da kolay olmuyor. Çünkü içerisinde canlı hayvan var. Yani durum, bir bisküvi fabrikası gibi değil.”

BÖLGEDE YAŞANAN KISMİ KURAKLIK, KARS'TA FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr.Yunus Kılıç, uzun kış döneminin ardından ekinde yaşanan olumsuz süreçte başağı alınıp, samanlık kısmı tarlada bırakılmış ürünlerin Kars ve çevresinde fırsata dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Güney doğudan gelen samanın hiçbir besin değerinin olmadığının altını çizen Kılıç, “Ne yazık ki şu anda görüyoruz ki ilimize ciddi anlamda saman sevkiyatı yapılıyor. Bu bir ihtiyaç ve vatandaş bir şekilde bunu tedarik etmek zorunda kalıyor. Fiyatının da oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Bu getirimli sürdürülebilir hayvancılığın yapılmasına müsaade etmeyecek bir durumdur. Şu da bir gerçek Kars’ta vatandaşın elindeki hayvan para etmiyor. Vatandaş; 'tamam samanı pahalı alıyorsak bari hiç olmaz ise hayvanımız para etsin' diyor. Şu anda böyle bir sıkıntı var. İyileştirme adına çalışmalarımız hızla sürüyor.” şeklinde konuştu .