Arınç: Tahliye Olanlara Geçmiş Olsun Diyorum

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şike davası ile ilgili olarak, "Tahliye olanlar için geçmiş olsun demek isterim.

Bir hüküm verilmiştir. 6 yıldan fazla galiba bazı sanıklar için. Bu bir yargı sürecidir. Temyiz sonucunu bilmemiz tabii ki mümkün değil. Ancak merak ettiğim için mahkeme kararını aldım okudum” dedi.

Arınç, AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı tarafından ‘7. Büyük Beşiktaş Buluşmaları’ adı altında Ortaköy Princess Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı.

Arınç, Aziz Yıldırım’ın tahliyesinden, Türkiye - Suriye gerginliğine kadar birçok konuda düşüncelerini aktardı. Arınç, bir katılımcının, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın tahliye edilmesi ile sonuçlanan şike davasıyla ilgili sorusuna, “Hem kendisine hem de camiası ve ailesine geçmiş olsun diyorum. Geçtiğimiz yıl kulüplerin talebi üzerine sporda şiddetin önlenmesine ilişkin tasarı, virgülüne dokunmadan yasalaştı. Ardından bu kanun değiştirilmek istendi. Ben düşüncelerimi zaten zamanında açıklamıştım. Yalvar yakar gelip bu kanunun çıkmasını isteyenler 3 ay sonra neden değiştirmek istiyorlar diye ilkesel olarak o zaman karşı çıktım. Ancak ardından yaşanan süreçte bu kanun değişti. Bu kanun iyi uygulanırsa; teşvik, şiddet, şike gibi olayların yaşanmayacağını düşünüyorum. Aziz Yıldırım ve dostlarına geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

"SINIR İHLALLERİ KONUSUNDA ARTIK SIFIR TOLERANSLA YAKLAŞACAĞIZ" Suriye ile yaşanan gerginlikle ile ilgili bir soru üzerine ise Bülent Arınç, “Türkiye, yapılan bu saldırı karşısında üzerine düşen müeyyideleri kullanacaktır. Aynı zamanda angajmanları da kaldırdık. Çünkü, Suriye’den sığınmacı olarak gelenlere Suriye tarafı tecavüz ediyor. Bomba, silah ve helikopterleriyle vuruyordu. Bugüne kadar bunlara onların yaptığı gibi cevap verilmemiştir. Hatta helikopterleri birkaç defa bizim sahamıza girdiğinde ikaz edilmişti, düşürülmemişti. Ama şu anda sınır ihlallerine karşı sıfır tolerans gösteriliyor. Helikopterler yaklaştığı anda uçaklarımız kalkıyor tehdit ediyorlar. Ve sınırdan uzaklaştırıyorlar. Eğer bir ateş vuku bulursa, Allah saklasın aynı şekilde mukabele göreceklerini çok iyi biliyorlar” şeklinde konuştu.

"YENİ MAHKEMELERDE TUTUKLAMAYA VE TAHLİYEYE BAŞKA HAKİM KARAR VERECEK"Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili düşüncelerini ise şöyle açıkladı: "İsim olarak kalkıyor ancak belli suçları çevreleyen mahkemeler kurulacak. Bu mahkemeler yine belli suçlara bakacaklar. Özel yargılama usulü de olacak. Ancak şu anda görülmekte olan davalar, Yargıtay aşamasına kadar tekrar eski mahkemelerde görülecek. Yeni soruşturmalar yeni kanuna tabi olacak. Orada bazı değişiklikler yapıldı. Mesela özgürlükler hakimi diye veya nöbetçi hakim diye isimlendirilen tutuklamaya, tahliyeye veya yurtdışına çıkma yasağına ilişkin karar verecek ayrı bir hakim olacak. Ayrı bir konu söyleyeyim; şimdi soruşturma safhasında bir savcı delilleri toplar, hakime sevk eder. Hakime sevk ederken tutuklayıp ya da serbest bırakır. Tutuklayan hakim daha sonra nöbetçi olan hakim olduğu için daha sonra dava açılırsa mahkemede görev yapar. Dolayısıyla tutukladığı için suçun işlendiğine inanmıştır, ayrıca karara iştirak ederse bu kötü bir şeydir diye düşünüldü. Tutuklama ve tahliye veren hakim, başka bir hakim olarak düşünüldü. Gözaltı süreleri yargılama sütreleri farklı hale getirildi.

” Bir ülkede özel yetkili mahkemelerin demokratik süreç işlemeye başladığında kaldırılması gerektiğini savunan Arınç, “Çünkü artık o ülkede tabii hakim ilkesine uygun olarak işlenen suçlara mahkemelerin hakimleri bakar. Ağır cezaysa ağır ceza, asli cezaysa asli ceza. Ama Türkiye’de darbe ile ilgili suçlar, hükümete, parlamentoya karşı işlenen suçlara eskiden ‘DGM’ ler bakıyordu. Bu mahkemeler, bu suçları bitirmek ve bu suçlara yargılama yapmak için kurulmuştur. 6 sene yürürlükte kaldı. Şu anda bazı mahsurlar giderildiği için biraz daha iyileştirme yapıldı” ifadelerini kullandı .