''Dünden Bugüne Devrek'' Paneli Düzenlendi

''27. Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali'' etkinlikleri kapsamında ''Dünden Bugüne Devrek'' paneli düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Eski Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı üyesi Doç. Dr. Güngör Karauğuz, belediyede düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Devrek ilçesinin yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu ilk defa 7 bin 500 yıl önce kurulduğunu söyledi.

Bölgedeki diğer arkeolojik eserlerin, kalelerin ve su kemerlerinin tezlerini kuvvetlendirdiğini anlatan Karauğuz, Devrek isminin evreler geçirdiğini, önceleri Grekçe 'Ladon' ismi verildiğini anlattı. Ladon'un da Grek mitolojisinde 'ağaca dolanan yılan' anlamına geldiğini belirten Karauğuz, ''Devrek bastonu üzerinde yılan motiflerinin sık olması ise bu benzerliğin ürünüdür. Devrek ismi sözlüklerde pazartesi anlamına gelmektedir'' dedi.

Karauğuz, Balkan Savaşları'ndan Kurtuluş Savaşı'na kadar Devrek ile çevresinden şehit olan 940 kişinin isimleri ve nerede şehit olduklarını içeren bir kitap hazırladıklarını da kaydetti.

Panele, Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Belediye Başkanı Mustafa Semerci, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Muhabir: İbrahim Tığ / Ferdi Akıllı

Yayıncı: Neşat Ergül
Kaynak: AA