Bu da Bursa'nın 850 bin liralık 'ucube'si!

Bursa'da belediye tarafından 850 bin liraya yaptırılan ve Hacivat ve Karagöz'ü temsil ettiği öne sürülen Yüzen Taşlar Heykeli tartışma konusu oldu.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen, heykelin Karagöz ve Hacivat'ı kesinlikle temsil etmediğini, içinde makine bulunan taşlar olduğunu öne sürdü. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya da bu görüşe destek verdi. Heykeli yaptıran Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ise, dünyada bir benzerinin daha olmadığını söylediği heykeller için 'İki heykel de Hacivat ve Karagöz'ü temsil ediyor. Suyla hareket eden taşlardan daha küçük olanı, munis karakterli, eğitimli ve nüktedan Hacivat'ı, diğeri ise daha ağır ve kaba olanı, tepesinden sular fışkıran heykel de öfkesiyle Karagöz'ü temsil ediyor ' dedi. Kars'ta Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' diye nitelediği heykelle gündeme gelen dünyaca ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy ise, 'Heykel fotoğraf gibi olmaz, olamaz. Buradaki de soyut bir çalışma ve iki taş kütle gayet başarılı bir şekilde gölge oyununun iki karekteri olarak hareketli hale getirilmiş. Hareketlerine de anlam katılmış. Bence gayet başarılı bir soyut çalıma olmuş ' dedi.

GÜMÇED BAŞKANI: HEYKEL KESİNLİKLE KARAGÖZ VE HACİVAT'I TEMSİL ETMİYOR
Bursa'da Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla heykeltıraş Christian Tobin'e yaptırılan ve geçtiğimiz ay açılışı gerçekleştirilen 'Yüzen Taşlar Heykeli'nin Hacivat ve Karagöz'ü temsil edip etmediği konusu tartışmaya neden oldu. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen, heykelin Karagöz ve Hacivat'ı kesinlikle temsil etmediğini, içinde makina bulunan taşlar olduğunu öne sürdü. Önürmen, heykelin Karagöz ve Hacivat'ı kesinlikle temsil etmediğini, içinde makina bulunan taşlar olduğunu öne sürdü. Bursa'nın yeşili, bitki örtüsü, doğası ve kültürü ile başta Türkiye olmak üzere dünya milletlerinin dikkatini çekmeyi başarmış bir tarih şehri olduğunu belirten Önürmen, şehrin merkezine dikilmiş bu iki taşın, sanat, edebiyat, tarih ve hayal dünyasının iki önemli figürü olan Karagöz ve Hacivat ile uzaktan yakından hiçbir bağlantı kurulamayacağını iddia etti.

Heykelin şekli nedeni ile toplumda rahatsızlık yarattığını kaydeden Önürmen, 'Şehrin göbeğine dikilmiş olan ve 850 bin liraya malolan bu iki taş, aslında Bursa'da yaşanan doğa katliamının da bir anlamda sembolüdür. Mermer ocakları ile kirlenen sular ve neticesinde bu suları içmek zorunda olan köylüler, cezaevlerini andıran TOKİ binalarının şehir merkezine yapılması, gelişi güzel imar izinleri, kaçak yapılar bunlardan sadece birkaçı. Altıparmak Caddesi'ne dönüp bir bakın. Esnaf kan ağlıyor. Dükkanların tek tek kapandığı bir yere böylesine yüksek bir maliyetle hiçbir anlam ifade etmeyen bu makine heykelin yapılması trajikomik bir tablodur ' dedi. Önürmen, heykel yapılmasına karşı olmadıklarını ama stadyumun hemen karşısındaki bu alana Şampiyon Bursaspor'un heykelinin yapılmasının çok daha anlamlı olacağını ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR AŞ MÜDÜRÜ: DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ise, dünyada bir benzerinin daha olmadığını söylediği heykeller için 'İki heykel de Hacivat ve Karagöz'ü temsil ediyor. Suyla hareket eden taşlardan daha küçük olanı, munis karekterli, eğitimli ve nüktedan Hacivat'ı, diğeri ise daha ağır ve kaba olanı, tepesinden sular fışkıran heykel de öfkesiyle Karagöz'ü temsil ediyor. Heykellerin dönüş hareketleri bile Hacivat ve Karagöz'ün hareketleriyle uyumlu. Birbirleriyle sohbet eder şekilde reveransları var. Gece arkadan ışıklandırılıyor, bu da gölge oyununu temsil ediyor. Aslında bunları soyut birer tablo gibi düşünmeli ' dedi. Heykellerin maliyetinin şelale ve diğer ekipmanlarıyla birlikte 639 bin lirdaya malolduğuna dikkat çeken Bakan, 'Heykellerimizde mühendislik felsefesi var. Dünyada eşi benzeri yok. Taşların üzerendeki çizgilerin bile anlamı var. Onlar da Osmanlı mimarisini temsil ediyor. Tabiki soyut olan bir şeyi bu kadar anlatmamak lazım. Eleştiriler de olabilir ' dedi.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI: BENCE BİR ESTETİĞİ OLMADIĞI GİBİ BİR BÜTÜNÜN PARÇASI DEĞİL
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya da, ikisi 46 ton ağırlığındaki heykellerin hiçbir estetiğinin oılmadığını, kesinlikle Hacivat ve Karagöz'ü de temsil etmediğini söyledi Kaya, 'Heykeller bir bütünün parçası olmalı. Buraya bu heykelleri kafalarına göre koydular. Bu meydan planlanırken de biz bir çok şey anlattık, yol gösterdik. Hiç biri göz önüne alınmadığı gibi şimdi bu heykeller dikildi. Bana göre hiç bir şekilde Hacivat ve Karagöz'ü temsil de etmiyorlar da simgelemiyorlar da ' dedi.

HEYKELTRAŞ MEHMET AKSOY: BENCE BAŞARILI BİR ÇALIŞMA OLMUŞ HEYKEL FOTOĞRAF DEĞİLDİR
Başbakan Erdoğan'ın Kars'ta yaptığı heykelleri için ağır eleştiride bulununduğu Dünyaca ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy ise, yaşanan tartışmaların heykele bakış açısının yanlışlığından kaynaklandığını söyledi. Aksoy, 'Heykel fotoğraf gibi olmaz, olamaz. Buradaki de soyut bir çalışma ve iki taş kütle gayet başarılı bir şekilde gölge oyununun iki karekteri olarak hareketli hale getirilmiş. Hareketlerine de anlam katılmış. Bence gayet Başarılı bir soyut çalıma olmuş ' dedi.