Osb Üst Kurul Heyeti, Arıtmayı Gezdi

Her ay bir ilde yönetim kurulu toplantısını gerçekleştiren OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Ankara'dan Bursa'ya geçerken İnegöl OSB Müdürlüğünü ziyaret etti.

İnegöl OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Şerement, Yönetim kurulu üyeleri ve Bölge Müdürü Erol Eruğur dün saat 16.15'de gerçekleştirilen ziyarette OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, İnegöl OSB Müdürlüğü çok amaçlı salonunda ağırladılar.

Ziyaret sırasında OSB ile alakalı bilgi veren İnegöl Organize Sanayi Bölge Müdürü Erol Eruğur, "Sanayi Bölgemiz 1973 yılında bakanlar kurulu kararı ile OSB olmuş Türkiye genelinde ilçede kurulan ilk OSB özelliğini taşıyor. 1979 yılında altyapı çalışmaları yeni yeni başlamış, 1980 yılından bu yana bende burada görev yapıyorum. OSB'miz 3 milyon metrekare alana oturmuştur. 105 parsel var. 85 şirket faaliyet gösteriyor. 14 bin kişiye yakın kişi OSB bölgesindeki fabrikalarda çalışıyor. Elektrik tüketimimiz aylık 48 milyon kilowattır. Yıllık 100 milyon metreküp doğalgaz tüketimimiz var" dedi.

İlk olarak 55 bin metreküp kapasiteye sahip yapılan arıtma tesisini İnegöl'ün evsel atıklarını da eklenmesiyle birlikte tesisin büyütülerek 130 bin metreküp kapasiteye çıkarıldığını kaydeden Eruğur, "Bu tesisin ilk zamanlarında günde 50 ton çamur çıkıyordu. Yurtdışında yapılan araştırmalarda Cannibal sistemi kurularak günlük 120 tona kadar çıkan çamuru 70-80 tona yamyam adı verilen sistemle indirilebileceği öğrenildi. Tesisimizin kapasitesinin artırılması ve çamur kurutma tesisi çalışmaları paralel tamamlandı. Sonrasında 4 megavatlık gaz motoru aldık. O motor elektrik üretirken hem tesisin ihtiyacını karşılıyor, hem de egzozundan çıkan 450 derecelik ısıyı çamur kurutma tesisine akuple ettik. Böylece çamuru kurutmuş olduk. Sanayimizin sektörel dağılımı da yüzde 45 oranında tekstil, 30 ağaç ürünleri, yüzde 25'de diğer sektörler" diye konuştu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir'de yeni sistem arıtma tesisleri hakkında bilgiler vererek, önerilerde bulundu.

Konuşmaların ardından ASO Başkanı Nurettin Özdebir tarafından İnegöl OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Şerement'e teşekkür plaketi takdim edildi.

Ankara'dan gelen ekip daha sonra Arıtma tesisini gezerek incelemelerde bulundu. Bölge Müdürü Erol Eruğur, Arıtma tesisi gezimi sırasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İncelemelerin ardından bir değerlendirme konuşması yapan OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu olarak, her ay yönetim kurulu toplantısını başka bir ilde yapıyoruz. Çeşitli illerdeki Organize Sanayi Bölgelerimizi bu arada tanımış, ziyaret etmiş, onların tecrübelerini de paylaşmış oluyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri bildiğiniz gibi ilk defa 50 yıl önce Bursa’da başlayan bir tecrübedir. İnegöl Organize Sanayi Bölgesi de bu anlamda gerçekten güzel alt yapısıyla ve çevreye olan duyarlılığıyla, yalnız kendi atıklarıyla değil İnegöl’ün de atıklarını arındırarak, bulunduğu bölgeye yalnız insanlara iş, aş, geçim imkanı değil aynı zamanda çevresel olarak ta, onlara yeni kazanımlar getiren bir Organize Sanayi Bölgesidir. Yöneticilerini, bürokratlarını, bölge müdürlüğündeki tüm çalışanları tebrik ediyorum. Gerçekten Organize Sanayi Bölgeleri Türkiye’nin 50 yıldır en iyi sürdürdüğü, en güzel proje ve bu proje artık Dünya tarafından da biliniyor. Türkiye bu Organize Sanayi Bölgesi Projesini yurt dışına ihraç ediyor. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesini İnegöl’de görüyoruz. İnegöl’ün bu bölgenin atık sularını arıtarak arkamızdaki yeşilliği yapmışlar. Sanayinin olduğu yerde kirlilikten bahsedilir. Aslında bu bölgeyi gezerken de gördünüz alan yem yeşil durumdadır. Bu yeşilliklerin, temizliğin, güzel çevrenin içerisinde ülkemize de katma değer yaratan, istihdam yaratan çok önemli merkezler organize sanayi bölgeleridir" dedi.

Kaynak: İHA