Devrek Kaymakamı Öner'den Açıklama

Devrek ilçesinde ''27. Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali'' başladı.

Devrek Belediyesi Şehir Bandosu'nun gösterileriyle başlayan festivalde, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci'nin Atatürk anıtına çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, törende yaptığı konuşmada, Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali'nin Türkiye'nin en eski festivallerinden biri olduğunu söyledi.

Bastonun hediye edilen insanlara uzun ömür dilemenin yanı sıra kötü gün dostu olduğunu ifade eden Öner, şöyle konuştu:

''Baston, Devrek'te motiftir ve sanattır. Devrek, bastonuna ve festivaline çok şey borçludur. Baston ilçe ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. Bugün onlarca insan bu meslek ve iş kolundan geçimini sağlamaktadır. Bastonculuğun gelişmesi için bizler de kaymakamlık olarak kurslar açıyoruz. Bu yıl festival programımız kültürel ve sanatsal faaliyetlerle hazırlanmıştır. Festivalimizin hepinize hayırlı olmasını diliyorum.''

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci de ilçelerinde 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip baston işlemeciliğinin önemli bir zanaat olduğunu belirterek, ''Devrek bastonu hakkında en eski yazılı belge 1892 tarihli, Kastamonu Salnamesidir. Bastonumuzun uzun bir geçmişe sahip olduğu bu belgelerde belirtilir'' dedi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Kaymakam Öner, Belediye Başkanı Semerci ve protokol üyeleri tarafından festival meşalesinin yakılmasının ardından halk oyunu ekipleri gösteri sundu.

Vali Yardımcısı Özdemir, daha sonra festival alanında bulunan baston tezgahının başına geçerek, baston yapımında kullanılan kızılcık ağacının dalını işledi.

Kaynak: AA