Karşıyaka Belediyesi Basın Özgürlüğü Ödülü Nedim Şener'e Verildi

Karşıyaka Belediyesi'nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlediği 'Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi, kısa süre önce serbest bırakılan ancak yargılanması halen süren gazeteci Nedim Şener oldu.

24 Temmuz Sansürün Kaldırılışı ve Basım Bayramı Günü'nde düzenlenen törenle ödülünü alan Gazeteci Nedim Şener, "Yazdıkları nedeniyle cezaevlerinde tutuklu tek bir gazeteci kalmayıncaya kadar, nerede bir görev verilirse orada olacağım, bu mücadeleyi orada sürdüreceğim. Ödülü de tutuklu meslektaşlarım adına alıyorum. Türkiye'de, günümüzde gazetecilik hapis ve sansür ile anılır oldu. Basın özgürlüğü kontrol altına alınmak isteniyor. Tüm dünya Türkiye’de neler olduğunu yazıyor. Karşıyaka Belediyesi ve Meclis üyelerini bu ödül nedeniyle kutluyorum” dedi.

Ağzında kalem taşıyan özgür güvercin heykeli şeklinde tasarlanan ödülün İzmir Basın Müzesi'nde sergileneceğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, böyle bir ödülü verme nedenlerini, "Belediye Meclisimiz ile birlikte basınımızın kuşatılmışlığının demokratik haklarımız üzerinde yarattığı tehlikeye dikkat çekmek amacıyla bu ödülü verme kararı aldık" şeklinde açıkladı.

Karşıyaka Belediyesi Nikah Sarayı'nda gerçekleştirilen törene belediye başkanı Cevat Durak'ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmr Milletvekili Mustafa Moroğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay, çok sayıda gazeteci, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Tören alanında, sahnenin arkasına parmaklıklar konulması ve Soğuk Heykel Atölyes sanatçıların tutuklu gazeteciler temsil eden heykel görünümleri dikkat çekti.

Böyle bir ödül verilmesi fikrinin Karşıyaka Belediyesi'ne ait olduğunu, kendilerinin de gelen teklifi olumlu karşıladıklarını belirten İGC Başkanı Atilla Sertel, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 148. sıralarda olduğuna işaret ederek, "Ülkemize yakışmayan bu tablonun değişmesi için topyekün mücadele etmeliyiz. Bu özgürlük halk içindir. Ülkemizde halen 97 gazeteci cezaevinde yatmakta, 70 gazetecinin tutuksuz yargılaması sürmekte. Yaklaşık 200 gazeteci için de tutuklama talebiyle açılmış davalar bulunmaktadır. Son üç yılda 600 gazeteci hakkında ise yaklaşık 10 bin dava açıldı. Bizler, hangi fikirden olursa olsun yazdıkları nedeniyle hiç kimsenin ceza almamasını istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi’nin ödülü, bu nedenle çok önemlidir. Bizden sonraki nesiller, bu yaşananları daha iyi anlayacaktır. Belediye Başkanı Cevat Durak ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende konuşan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’da, asıl yapılmak istenenin düşünen, sorgulayan toplum istenmemesi olduğunu belirtti.

İfade ve basın özgürlüğü için verdikleri mücadelede, yolu cezaevinden geçen tutuklu gazetecilere ödül verdiklerini kaydeden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise, "Bu denli sindirme hareketi, Cumhuriyet döneminden bu yana hiç yaşanmadı. Yapılanlar siyasi bir hareketin sonucudur. Halkın özgürlüğüne kilit vurulmuştur. Benim haber alma özgürlüğüm tutukludur. Bedenen gazeteciler cezaevindedir ancak halkın haber alma özgürlüğü tutukludur . Toplumsal duyarlılığa katkı koymak için, Basın Özgürlüğü Ödülü'nü gelneksel hale getireceğiz. Tutuklu gazetecilerin dört duvar arasındaki esaretlerinin son bulmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ve ödülün sunulmasından sonra özgürlük güvercinleri uçuruldu .
Kaynak: İHA