Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu İftarı

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu iftarı, Başbakan Yrd. Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener’in katılımıyla yapıldı.

Rumeli - Balkan Federasyonu'nun geleneksel olarak düzenlediği iftar programı, İBB Topkapı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşti. İftara Başbakan Yrd. Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gültuna, Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu ve dernek üyeleri katıldı.

Programda konuşan Başbakan Yrd. Bülent Arınç, ''Siyasi farklılıklarımız, Rumeli - Balkan konusu söz edilince hiçbir zaman fark olarak ortaya çıkmaz. Hepimiz el ele verip yüz yılların hatırasını yaşatmaya çalışırız'' diye konuştu.

Programdan sonra restorasyonu biten Arap Camii'nin açılışını yaparak teravih namazını kılacaklarını söyleyen Arınç, ''Arap Camii İstanbul'un ilk camisidir. 716-717'de kente kuşatma için gelen Müslüman askerlerin yaptığı camidir. 1295 yıl önce yapılan, bir ara kiliseye çevrilen sonra yüzyıllarca Araplar yaptığı için Arap Camii olarak bilinen bu caminin açılışını yapacağız. Son yapılan Mimar Sinan Camii gibi bu camiler hayırseverlerin yaptığı camilerdir. Kamu harcaması olarak verilen bir kuruş yoktur” şeklinde konuştu

Kendisini misafir gibi görmediğini ve ev sahibi gibi hissettiğini, çünkü kendisinin Rumeli’nin eniştesi olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, ''İstanbul'un en önemli özelliklerinden birisi de bir Rumeli şehri olmasıdır. Balkanların zenginliğini gösteren her kültürden izler görmek mümkündür. Bu coğrafyada daha huzurlu günler yaşıyoruz, balkanlarda insanlar dinleri ve etnik kimlikleri yüzünden kimseye acı çektirilmiyor. AB insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. Hepinizin ramazanının kutluyorum. Ramazan orucu olgusunun tüm dünyaya barışı ve ramazanın temsil ettiği paylaşma, dayanışma ve yardımlaşma kültürünü yaymasını temenni ediyorum'' dedi.

Kaynak: İHA