Kredide Eş İznine Düzenleme Talebi

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan ticari kredi almak için eşlerden kefalete rıza verilmesi maddesinin, ticaret hayatını zora sokacak maddelerden biri olduğunu, maddenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nun, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça eşlerden birinin, örneğin bir banka kredisine kefil olacağı zaman, diğerinin yazılı rızasını alması gerektiği konusunda hükmü olan 584’üncü maddesinin ticaret hayatında sıkıntılara yol açacağını belirtti.

Selçuk Öztürk, “1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu'nun 584'üncü maddesine göre, eşlerden birisinin başkasına kefil olabilmesi için diğerinin yazılı izin şartı aranıyor. Bu durum özellikle çok ortaklı şirketlerde büyük sorunlara yol açabilir. Çok ortaklı şirketlerde ortağın biri kredi almak istediğinde diğer ortaklarında kefaletini istemektedir. Bu maddeye göre, kefalet istenen ortak da eşinden yazılı izin almak zorunda kalacak. Şirketlerin büyük oranda aile şirketi olduğu ülkemizde bu madde daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Eşten yazılı rıza alınması zaman kaybına da yol açacaktır. Bugünün şartlarında ticaretle ilgilenmeyen bir eşin kefalete ortak olması kolay olmamaktadır” dedi.

Bu maddenin aile içinde sıkıntılara ve boşanmalara da yol açabileceğini kaydeden Öztürk, maddenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA