Karşıyaka'da ''Milli Mücadele Parkı'' Kurulacak

Karşıyaka ilçesinde, Çanakkale Savaşı'ndan başlayarak Türk Ulusu'nun bağımsızlık ve kurtuluş için verdiği destansı mücadelenin rölyefler, büstler, kitabeler ve anıt heykelle tasvir edileceği ''Milli Mücadele Parkı'' oluşturulacağı bildirildi.

Karşıyaka Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yalı Mahallesi'nde bulunan Hamza Rüstem Fotoğraf Müzesi'nin karşısındaki 2 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulmak üzere ''Milli Mücadele Parkı'' projesi hazırlandı.

Açık hava müzesi niteliğinde projelendirilen parkta, Çanakkale Savaşı'ndan başlayarak Türk Ulusu'nun bağımsızlık ve kurtuluş için verdiği destansı mücadele, rölyefler, büstler, kitabeler ve anıt heykelle tasvir edilecek.

Hazırlanan proje doğrultusunda giriş bölümünde Atatürk Maskı ve İzmir'in işgali ile halkın direnişinin tasvir edileceği parkta, Çanakkale Savaşı'na ilişkin kitabeler ile Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, Ankara'ya gelişi, TBMM'yi kuruşuna ilişkin rölyefler ve Kurtuluş Savaşı boyunca önemli başarılar sağlamış pek çok kahramanın büst ve heykelleri yer alacak.

İnönü ve Sakarya Savaşları'na ilişkin tasvirler ile İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet'in ilanı, Kubilay Olayı, kadın haklarının verilişi, harf devrimi gibi çağdaşlaşma yolunda verilen mücadelelerin de kitabe ve rölyeflerle anlatılacağı parkta, Nutuk'tan bölümlere de yer verilecek.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da konuya ilişkin olarak, Anadolu'da Atatürk'ün önderliğinde verilen büyük kurtuluş mücadelesini gelecek kuşaklara aktarmanın, en önemli sorumlulukları olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Proje üzerinde uzun süredir çalışıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı'dan destek alarak, kronolojik sıralama yaptık. Ülkemizin kuruluşuna giden yolda unutulmaması gerekenleri belirledik. İhalesini kısa sürede tamamlayıp hizmete açmak istiyoruz. Karşıyaka'mıza kazandırdığımız butik müzelerden sonra bir yenisini eklemek istiyoruz.''

Yayıncı: Ufuk Kırabalı
Kaynak: AA