Bergama’da Tarihi Eser Operasyonu

İzmir’in Bergama ilçesinde düzenlenen operasyonda, tarihi eser bulmak maksadıyla kaçak kazı yaptıkları iddiası ile 2 kişi gözaltına alındı.

Zanlıların ikametlerinde yapılan aramalarda tarihi eserler ele geçirildi .

Alınan bilgiye göre , tarihi eser bulmak maksadıyla kaçak kazı yaptıkları ve bu eserlerin ticareti ile uğraştıkları öne sürülen E . K . ( 58 ) ve oğlu H . K . ( 40 ) , Bergama ilçe merkezinde düzenlenen operasyonda gözaltına alındı . Zanlıların ikametlerinde yapılan aramalarda , 1 adet ortadan kırılarak 2 parça haline gelmiş ve üzerinde ata binmiş insan figürü bulunan 25x35 santimetre ebadında , 9 santimetre kalınlığında mermer mezar taşı , 121 adet çeşitli ebatlarda küre , üzerlerinde motifler bulunan taş ve kiremitten yapılmış objeler ele geçirildi .

Yapılan incelemede , tarihi eserlerin yaklaşık olarak milattan önce 2000 yılına ait bodur lekytos , idol mermer , yarı işlenmiş mermer nesne ve ağırlık taştan yapıldığı , paha biçilemez olduğu anlaşıldı .

Zanlılar , Bergama Cumhuriyet Savcılığı ' nda alınan ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı . Ele geçirilen tarihi eserler ise Bergama Müze Müdürlüğü ' ne teslim edildi .
Kaynak: İHA