Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Bayezid'in Yaptırdığı, 2. Selim'in Hutbe Okutarak Hükümdarlığını İlan Ettiği Kütahya Ulu Cami'de 602 Yıldır İbadet Ediliyor

Osmanlı Devleti'nin 4'üncü padişahı Yıldırım Bayezid'in yaptırdığı, 11'inci padişah ve Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu 2. Selim'in hutbe okutarak hükümdarlığını ilan ettiği Kütahya Ulu Cami'de 602 yıldır ibadet ediliyor.

Kütahya Ulu Cami İmam Hatibi Ferruh Muştuer, AA muhabirine, Yıldırım Bayezid'in talimatıyla 1399 yılında başlanan inşaatın 1410'da tamamlanmasıyla caminin ibadete açıldığını söyledi.

Bundan dolayı caminin, ''Yıldırım Bayezid Han Camisi'' olarak da bilindiğini belirten Muştuer, burasının 602 yıldır ibadete açık olduğunu bildirdi.

Muştuer, ''bölgenin ve Kütahya'nın en büyük camisi'' diye nitelediği Kütahya Ulu Cami'nin bazı tarihi özelliklere sahip olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Camimiz dönem dönem Osmanlı padişahları tarafından ziyaret edilmiş. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos ve Irakeyn seferlerine giderken Kütahya'da konaklayarak, bu camiyi ziyaret etmiş. Hatta birinde, kendisiyle sefere katılan Mimar Sinan'a talimat vererek, ünlü mimarımıza bazı bölümlerin onarımını yaptırmış. 2. Selim, babası Kanuni Sultan Süleyman bir sefer sırasında vefat ettiğinde Kütahya'da valilik görevindeymiş. Babasının vefatını öğrenince Kütahya Ulu Cami'de hutbe okutarak hükümdarlığını ilan etmiş ve İstanbul'a giderek görevi devralıp Osmanlı Devleti'nin 11'inci padişahı olmuş.''

-Kubbelerin oturtulduğu sütunlar Aizanoi Antik Kenti'nden...-

Caminin mimari özelliklerine ilişkin bilgi veren Muştuer, bu ibadethanenin iki ana kubbe ve çevresindeki küçük kubbeciklerden oluştuğunu anlattı.

Muştuer, 64'er direk ve cam bulunan caminin kubbelerinin 6 mermer sütuna oturtulduğunu bildirerek, ''Kubbelerin oturduğu 6 sütun, caminin inşası sırasında Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nden getirilen mermer taşların uygun ölçülerde hazırlanmasıyla oluşturulmuş'' dedi.

Camide, iç ve dış mekan olmak üzere yaklaşık 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiğine işaret eden Muştuer, iç mekanda yer alan altıgen yapılı müezzin mahfilinin altında, Bursa Ulu Cami'de olduğu gibi ses akustiğini, cemaatin dışarı çıkmadan abdest almasını ve su içmesini sağlamak amacıyla şadırvan bulunduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Sedat Gök

Yayıncı: Deniz Açık
Kaynak: AA