Kıbrıs Barış Harekatının 38. Yıldönümü Dolayısıyla Tören Düzenlendi

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 38. yıldönümü nedeniyle Salihli’de düzenlenen törende Kıbrıs gazileri, Barış Harekatı sırasında şehit olan Salihlili Yüzbaşı Ramiz Turan ile Murat Önoğlu’nu andı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın ve gaziler, Şehit Mehmetçik Anıtı’nda olan mozolesi önünde Yüzbaşı Ramiz Turan ile Murat Önoğlu’nu yad ettiler. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 38.Yıldönümü nedeniyle Şehit Mehmetçik Anıtı önünde gerçekleştirilen törene İlçe Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Garnizon Komutanı Jan.Yzb. Metin Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Sungur, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın, Gaziler, Siyasi Partilerin temsilcileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Çelenk Sunumu ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile devam etti. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, ”20 Temmuz, Kıbrıs Türkü’nün esaretten kurtulduğu gündür” dedi.

Aydın konuşmasının devamında, ”Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan; 15 Temmuz 1974 tarihinde EOKA’cı katillere Kıbrıs’ta darbe yaptırarak Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir. Bunun üzerine, Londra ve Zürih antlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye; Kıbrıs’ta barışı tesis etmek,soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik tehditlerini bertaraf etmek maksadıyla ada’ya müdahale etmek zorunda kalmıştır. Türk Ordusu 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıslı Türk’ü yok olmaktan kurtarmış ve Kıbrıs Türkü’nü 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. 20 Temmuz, Kıbrıs Türk’ünün esaretten kurtulduğu, yavru vatanın anavatana kavuştuğu bir gündür” dedi.

Tören sonrası Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın ve Kıbrıs Gazileri, Barış Harekatı sırasında şehit olan Yüzbaşı Ramiz Turan ile Murat Önoğlu’nun mozolesi önünde dua ederek komutanını ve arkadaşını yad etti .
Kaynak: İHA