Enerji Bakanı Yıldız Amasya’da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Alaplı Elektrik B.

V.'nin ICSID nezdinde açtığı ve 100 milyon dolar tazminat istediği davanın bakanlık lehine sonuçlanmasıyla ilgili olarak, “Uluslararası arenada, hukuk çevresinde Türkiye haklı olduğu bütün konuları canhıraş bir şekilde savunuyor. İnşallah bundan sonraki davalarımızı da ben aynı yönde kazanacağımız kanaatindeyim” dedi

Amasya Valiliği’ne yaptığı ziyarette gazetecilerin sorulanı yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’daki temaslara ilişkin olarak, “Nükleer enerjinin özellikle Türkiye’nin üretimindeki payını alabilmesi için stratejik öneme haiz bu proje üzerinde, gelişmeler üzerinde konuşuldu. Ekim ayının ortasında Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyaretin bir kısım detayları konuşuldu. Rusya Federasyonu ile doğalgazda, petrolde ve nükleer enerjide geliştirilebilecek projelere değinildi. Bu tür fırsatların, özellikle dünyadaki global krizin gölgesinde bir geliştirilmeye dönük bir yapı arz ettiği konuşuldu. Enerji sektörü önemine haiz başlıklarla ve altı kalın çizgilerle çizilecek tarzda konular vurgulanmış oldu” dedi.

Alaplı Elektrik B.V.'nin ICSID nezdinde açtığı ve 100 milyon dolar tazminat istediği davanın bakanlık lehine sonuçlanmasıyla ilgili olarak da Yıldız, “Türkiye, bir hukuk zaferi daha kazanmış oldu. Paralarımızı böyle hak edilmeyen noktalara verdiğimiz konulara bir örnek teşkil etmesini özellikle ben tavsiye ederim” diye konuştu.

Bu zamana kadar birçok davayı kazandıklarını anımsatan Bakan Yıldız, “Bunlardan bir tanesi de en son eklenendi. Alaplı dediğimiz 120 megawatt, yine bizim iktidarlarımızdan, hükümetlerimizden önce 1998 yılında bir imtiyaz sözleşmesinin 2001 yılında değişen bir kanunla beraber uluslararası mahkemeye intikal etmiş bir konu idi. Türkiye’den birçok yatırımcı o yatırımı yapmadıkları halde 100 milyon dolara yakın bir para tahsil etmeye çalıştılar. Biz, bunu doğru bulmadık. Ülkemiz adına doğru bulmadık ve açılan davada yine arkadaşlarımız çok yoğun bir çaba sarfettiler. Hukuk müşavirliğimiz, ilgili firma bu konuda gayretlerini gece gündüz demeden ortaya koydular ve bunun sonucunu aldık. Türkiye bu paraları kolay kazanmıyor. Yani bir davada 100 milyon dolar ödeyeceğiniz bir yapı yerine getirirsiniz, Amasya’ya o parayı yatırım olarak koyarsınız. Şu ana kadar iktidarlarımız döneminde, hükümetlerimiz döneminde 75 milyon liraya yakın bir para kondu. Yalnızca bir davadan istenen para, Amasya’ya yaptığımız yatırımın iki katı. Böyle bir şey olmaz. Hamdolsun Uzanlar’dan sonra birçok davada kazanılmıştı. Alaplı’da bunların arasına eklendi. Uluslararası arenada, hukuk çevresinde Türkiye haklı olduğu bütün konuları canhıraş bir şekilde savunuyor. İnşallah bundan sonraki davalarımızı da ben aynı yönde kazanacağımız kanaatindeyim. Çünkü haklıyız. Haklıysak güçlüyüz demektir. Güçlüysek sonuçlarını, meyvelerini alırız diye düşünüyoruz. Ben her zaman olduğu gibi tarafsızlığını koruyan uluslararası tahkim heyetine de bu davada teşekkür ediyorum. Biz teknik kriterlerimizi ortaya koyduk ve onlar da kararlarını verdiler” şeklinde konuştu.

Doğalgaz fiyatlarına zam yapılmasına ilişkin soru üzerine Bakan Yıldız, “Her ayın sonunda doğalgazla alakalı maliyetler, getiriler, götürüler hepsi masanın üzerinde konulur ve ondan sonra karar verilir. Şu anda bir ay sonunda değiliz” dedi.

Yıldız, daha sonra Sarayüdüzü Kışlası’nda Vali A. Celil Öz, Bakan Yardımcısı Murat Mercan, AK Parti milletvekilleri Naci Bostancı ve Avni Erdemir, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile diğer yetkililerin de bulunduğu Bakanlık İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.

Kaynak: İHA