Çomü Tıp Fakültesi Taşınıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yönetimi, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesini, Kepez Beldesinden taşıma kararı aldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden yapılan açıklamada, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin, kurulu bulunduğu Kepez beldesinde uzun süredir mekan sıkıntısı çektiği belirtilerek, “Bu doğrultuda ÇOMÜ Rektörlüğü, 2011 Nisan ayında Valilikten, Kepez Belediyesi’nden, Sağlık Bakanlığı’ndan, Maliye Bakanlığı’ndan ve İl Özel İdaresi’nden sıkışıklığın giderilmesi konusunda yardım istedi.

Kepez Belediyesi hariç olmak üzere adı geçen tüm kurumlar yardımcı olmak için seferber oldu. Kepez Belediyesi ise hastanenin hemen yanındaki iki parseli pazar yeri ve düğün salonu olarak kullanmasını gerekçe göstererek yardımcı olmayı reddetti. Ayrıca sözde referandum yapılarak, aldıkları karara sözde meşruiyet getirmeye çalışmışlardır. Üniversitemiz bu kararı doğru bulmamasına, Çanakkale’ye büyük zararları olacağına inanmasına rağmen saygı ile karşılamış ve konuyu o noktada kapatmıştır. Ancak belde belediyesi başkanı o tarihten sonra hemen hemen her ay basın toplantılarında konuyu gündeme getirmiş, Üniversitemiz, Tıp Fakültesi Hastanemiz ve yöneticilerimiz hakkında usul ve esas açısından kabul edilemez ifadeler kullandı. Söz konusu kişinin aşağılayıcı, alaycı ve saldırgan açıklamalarına bugüne kadar olabildiğince cevap verilmemiş, bazı ifadeler ise ciddiye alınmadı. Mesele üniversitemiz tarafından Kasaba siyasetinin doğal ama istenmeyen bir uzantısı olarak değerlendirilmiş, buna karşın uzun vadede Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Kepez’de kalamayacağı da tespit edilmiştir” denildi.

SEMT POLİKLİNİĞİ BİLE KALMAYACAK

Açıklamada, Üniversitenin Kepez’de bir semt polikliniği ile bazı ameliyathanelerin bırakarak taşınmasının planlandığı, ancak bundan vazgeçildiği kaydedilerek, “Geçen bir yılı aşkın süre boyunca hastanemiz son derece namüsait şartlarda kamu hizmeti yapmaya çalıştı. ÇOMÜ Rektörlüğü Hastane'nin genişleme ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda Kepez’de yaşanan tatsızlığa bir son vermek gayretiyle Kepez’deki altyapının önemli bir kısmını Terzioğlu Yerleşkesi’ne taşımaya, Kepez’de ise bir semt polikliniği ile taşınması güç görünen bazı ameliyathaneleri bırakmaya karar vermiştir. Ancak son aylarda yoğunlaşan baskı, hakaret ve saldırılar ÇOMÜ Yönetimi’nin bu kararı da gözden geçirmesine sebep olmuştur. Rektörlüğümüz Tıp Fakültesi Hastanesinden gelen talepler doğrultusunda Kepez’de bir semt polikliniği ve ameliyathaneleri dahi tutmanın imkânsız olduğunu anlamıştır. Başhekimliğin tüm yazılı başvuruları belediye başkanı tarafından reddedilmiş, hatta İl Özel İdaresi’nce ÇOMÜ’ye tahsis edilen alan ile ilgili hiçbir olumlu gelişme olmayacağı tarafımıza sözlü olarak belirtilmiş, sosyal tesis baskını ile de Üniversite’nin ve Tıp Fakültesi’nin Kepez’de istenmediği açık bir dille bizlere gösterilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Üniversitenin web sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Hastane içerisindeki Sosyal Tesis alanı ile ilgili konuya da değinildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı;

“Personelimizden gelen talepler dikkate alınarak kendi binamızda, kendi personelimizle ve kendi ürünlerimizle Hastane Ek Binası’nda sosyal tesis statüsünde Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile bir alan oluşturulmuştur. Polisevi ve Öğretmenevi gibi örnekleri ile aynı statüde bulunan sosyal tesis ne yazık ki Üniversite özerkliğine ve yasal düzenlemelere aykırı olarak Kepez belde zabıtalarınca basılmak istenmiştir. Ardından ise belde belediye başkanı Tıp Fakültesi Hastanesi’ni basmış, Hastanenin bir kısmını kapatmak istemiş, bu durum polis ve özel güvenlik sayesinde engellenebilmiştir. Baskın esnasında bazı Doktorlar, çalışanlar, hastalar ve hasta yakınları bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Bir belediye başkanının üniversite basması, Tıp Fakültesi Hastanesi koridorlarında bağırıp çağırması, bilim insanlarını taciz etmesi örneği geçmişte görülmüş bir durum değildir. Herkes makamın gerektirdiği vakar ile hareket etmek zorundadır. Yapılan baskın, sebebi ne olursa olsun, Üniversitemize açık bir hakarettir. 9 metrekarelik bir oda gerekçe gösterilerek yapılan açıklamalar, hakaretler ve küfüre varan ifadeler ise olayın sadece bir bahane olduğunun, asıl hedefin Üniversite’yi Kepez’den çıkarmak olduğunun açık delilidir. Oysa ki daha önce de belirtildiği üzere üniversite artık Kepez’de kalıcı değildir. Bu kadar hakaret ve saldırı içinde hiçbir kurum o yerde kalmaz. Bugüne kadar kalındıysa ve yeni bina bitene kadar kısa bir süre daha kalınacaksa bunun tek nedeni Çanakkale’ye hizmet aşkı, öğrencilerimiz ve bilime adanmışlığımızdır. Kepez Belediyesi çok kısa bir süre daha sabredebilirse, istediği şekilde, Üniversite Kepez’i terk edecektir.”
Kaynak: İHA