Rio De Janeiro Dünya Kültür Miras Listesinde

UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin, pazar günü Rusya’da gerçekleştirdiği toplantıda, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrine ait bir çok manzara oylanarak Dünya Miras Listesi’ne resmen kabul edildi.

Rio de Janeiro, dünyada varlığı tescillenen ve korumaya alınan yüzlerce doğal ve kültürel yapı içinde ‘Kentsel Kültürel Peyzaj’ başlığını almaya hak kazanan ilk şehir olarak tarihe geçti.

Rio halkı ve yöneticiler, dağlar ve deniz arasında yükselen şehre ait birçok eşsiz manzaranın tescillendiği kararını büyük bir sevinçle karşıladı.Brezilya Turizm Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, “Doğal bir güzelliğin içinde insan yaratıcılığının da payıyla oluşan eşsiz manzaralar şehri sıradışı ve harika bir görünüme kavuşturmuştur. Dünyaca ünlü şehre ait bu manzara artık resmi kurumlar tarafından tescillenmiştir.” sözlerine yer verildi.

Rio de Janeiro Turizm Sekreteri Pedro Guimaraes de UNESCO’nun verdiği kararı, “Kendi halkı için bir gurur kaynağı, ziyarete gelen her turist için de bir tutku olan şehir, hakettiği sıfatı resmi olarak almıştır.” sözleriyle değerlendirdi.UNESCO tarafından 1992 yılında kurulan bir komisyon aracılığıyla yapılan değerlendirmelerde şuana kadar 911 kültürel ve doğal yapı tescillendi. Brezilya, Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 19 doğal ve kültürel yapıya sahip. Türkiye’nin ise geçtiğimiz günlerde tescillenen Çatalhöyük Havza’sıyla birlikte 11 kültürel varlığı bulunuyor .