Başbakan Erdoğan, Yurda Döndü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Irak'ta bir eyalet sistemi vardır ve Kuzey Irak, Irak'ta oluşan anayasa ile bir eyalet olarak kabul edilmiştir.Bu noktada Irak'ta daha farklı eyaletler de ortaya çıkabilir. Başından beri bu eyaletlerin olduğu bir yerde merkezi bir yönetim zaten bütünlüğün ifadesidir. Şu andaki sıkıntı, yine orada yönetimin oradaki Kuzey Irak yerel yönetimi ile olan sıkıntısından kaynaklanıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, Rusya temaslarının ardından Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Burada bir gazetecinin "Irak'ta bir bölünmüşlük durumu olduğu" ile ilgili sorusu üzerine Erdoğan, "Ben bu bölünmüşlük olayı ifadenizi kabul etmiyorum. Irak'ta bir eyalet sistemi vardır ve Kuzey Irak, Irak'ta oluşan anayasa ile bir eyalet olarak kabul edilmiştir ve bu noktada Irak'ta daha farklı eyaletler de ortaya çıkabilir. Başından beri bu eyaletlerin olduğu bir yerde merkezi bir yönetim zaten bütünlüğün ifadesidir. Şu andaki sıkıntı yine orada yönetimin oradaki Kuzey Irak yerel yönetimi ile olan sıkıntısından kaynaklanıyor. Niye? Onlara ait hakların merkezi yönetim tarafından verilmeyişi karşı bir tepkiyi oluşturmuştur. Bu karşı tepki oradaki sıkıntıların kaynağında yatmaktadır. Örneğin bu hükümet oluşturulurken verilen sözler vardır Irak'ta. Ama bu verilen sözler ne yazıkki yerine getirilmemiştir. Koalisyon ortağı olan partilere verilen sözler vardır. Bu sözler yerine getirilmemiştir. Bu sözler yerine getirilmeyince şu andaki sıkıntılı, nahoş durumlar meydana gelmiştir. Temenni ederiz ki bundan da bir an önce Irak kurtulmuş olur ve birliği, beraberliği, bütünlüğü içerisinde inşallah arzulanan o hedefi barış günlerini yakalar" diye konuştu.

Erdoğan, bir gazetecinin Irak'ın Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin bir açıklamasının olduğunu dile getirmesi ve bu konudaki düşüncelerinin sorulması üzerine ise, "Söyledikleri, haritasını verdikleri şehirlerle alakalı olarak Türkiye'nin böyle bir şeyi söz konusu değil. Bizim sadece biliyorsunuz terör bölgesine yönelik, uçaklarımızın yapmış olduğu bir harekat vardır. Bu zaten bizim gerek merkezi yönetimle... 'Terörle mücadelede bizim gücümüz yetmiyor' diye bizzat bana söyledikleri sözler var. Bizim de 'teröre yönelik oradan bizim ülkemize bir saldırı olduğu zaman gereğini yaparız' dediğimiz bir uygulamadır. Yapılan da budur. Bunların söylediği bir tek uçakla alakalıdır ve uçak bizim uçağımız değildir. Bir insansız hava aracı olduğu ihtimali vardır ve bu da farklı bir ülkeye aittir. Herhalde o ülkede açıklamasını daha sonra yapabilir" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA