Amasya Valisi Öz Açıklaması

Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Amasya'nın tarihi derinliklerinin ortaya çıkarılması için Oluz Höyük kazılarını çok önemsediklerini söyledi.

Öz, beraberindeki AK Parti Amasya milletvekilleri Avni Erdemir ve Naci Bostancı, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ile bazı kurum müdürleri ile Oluz Höyük ve Terziköy'de sürdürülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

İlk olarak Toklucak köyü yakınlarında bulunan Oluz Höyük kazılarında inceleme yapan Vali Öz ve beraberindeki protokol üyeleri burada, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oluz Höyük Kazı Başkanı Doç. Dr. Şevket Dönmez'den bilgi alıp buluntuları inceledi.

Protokol üyeleri kazı çalışmalarında çıkarılan toprağın elemelerinde kazı ekibine eşlik etti ve toprakta buluntu aradı.

Daha sonra burada gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Öz, Oluz Höyük kazılarının 2007'den bu yana sürdürüldüğünü anımsatarak, ''Kazılarda Amasya'nın tarihi ile ilgili bulgular çıkıyor. Kademe kademe kazılar derinleştikçe medeniyetlere ulaşılıyor. Amasya'nın tarihi derinliklerinin tekrar ortaya çıkarılması için Oluz Höyük kazılarını çok önemsiyoruz. Bakanlığımız bu anlamda önemli destekler veriyor. İstanbul Üniversitesi'ne ve kazı başkanımız ile emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum'' dedi.

Dönmez ise bu yılki çalışmalarda ''Kritella'' isimli bir kenti Oluz Höyük'te arayacaklarını belirtti.

Oluz Höyük'te bir Pers yerleşmesi olduğuna dikkati çeken Dönmez, ''Pers Kralı II. Serksız'ın ordusunu Kritella'dan hareket ettirdiği konusunda bir kayıt var. Bu kenti Perslerin izi bulunan Oluz Höyük'te aramamız gerektiği sonucuna ulaştık'' diye konuştu.

Kazıda bulunan kemikten yapılmış ve törenlerde takıldığı düşünülen Pers dönemine ait saç tokası ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Vali ve beraberindeki protokol üyeleri, Oluz Höyük kazılarının ardından Terziköy'de Amasya Müze Müdürlüğü tarafından sürdürülen kazı çalışmalarını da inceledi.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA